Manifest pentru Viață, acțiune a Asociației Mame pentru Mame cu ocazia zilei de 4 martie, Ziua Internațională de conștientizare HPV

0
477

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Asociația Mame pentru Mame, organizație neguvenamentală dedicată drepturilor mamelor și copiilor la servicii de sănătate și prevenție accesibile, se alătură demersurilor globale de conștientizare asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV. Activitățile derulate în întreaga lume cu ocazia acestei zile au drept obiectiv încurajarea autorităților să ia măsuri în vederea reducerii numărului de cazuri de cancer cauzate de HPV, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, prin facilitarea accesului acestora la strategii de prevenire a infecției cu HPV – vaccinarea anti-HPV și  programe de screening.

„Trăim vremuri grele și pline de incertitudine, vremuri în care avem nevoie de soluții, de grijă, de siguranță. Traversăm o criza internațională ce ne-a unit le nivel european și la fel de uniți putem fi cu anumite probleme care încă răsună în fundal și necesită atenția noastră. În contextul actual, poate este mai important decât oricând sa reiterăm importanța prevenției și să ne aplecăm asupra problemelor mari de sănătate care pot influența realitatea noastră și a viitoarelor generații. Iar problema cancerelor cauzate de infecția cu HPV merită toată atenția noastră. România are toate instrumentele cu ajutorul cărora generațiile viitoare ar putea trăi fara riscurile și suferința cauzate de HPV. Ține de noi toți să contribuim la viitorul acesta pentru copiii noștri. Mesajul meu pentru părinți este să ceară vaccinarea anti-HPV medicului de familie, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani”, declară Ana Măiță, Președintele Asociației Mame pentru Mame.

Un simbol cunoscut de toată lumea îmbracă haine noi pentru a transmite un mesaj legat de o problemă care este despre noi toți și despre fiecare în parte. Un simbol prin care transmitem grija, atenția si iubirea, dar și importanța prevenției infecției cu HPV. Astfel, în data de 4 martie, 1805 fire de mărțișor alb-turcoaz au fost agățate pe gardul Spitalului Colțea, pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin. În acest spațiu, se vor comemora viețile unor femei care au influențat vieți și unde, prin amintirea lor, se va lansa un apel la acțiune pentru un viitor lipsit de pericolul HPV pentru TOȚI copiii românilor, fete și băieți.  

 

Asociația Mame pentru Mame îi îndeamnă pe toți cei care vor trece mâine pe lângă spitalul Colțea, femei și bărbați, să acorde un moment de reflecție pe marginea acestei teme de sănătate publică, să se informeze din surse de încredere și, dacă au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, să vorbească cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV pentru a le proteja când vor deveni adulți.