Acordurile pentru reabilitarea blocurilor pot fi transmise până pe 15 martie

0
703

Craiovenii își mai pot da acordul pentru reabilitarea termică a blocului în care locuiesc până pe 15 martie 2021. Tot ce trebuie să facă este să meargă la președintele de asociație și să semneze tabelul pentru acordul de principiu, pus la dispoziție de Primăria Craiova.

Doar 113 asociații, din cele 496 constituite la nivelul municipiului Craiova, au adus până acum liste de semnături, cu un total de 688 de scări de bloc. Semnăturile reprezintă un acord de principiu al locatarilor pentru demararea studiilor în urma cărora vor fi stabilite intervențiile necesare asupra condominiilor, precum și suma totală. Reamintim faptul că peste 50% din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30% de Primăria Craiova. Locatarii vor achita un procent de 20% din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit ulterior apariției ghidurilor de finanțare, în luna iulie 2021. Sumele care revin cetățenilor se vor împărți în părți egale, pe o perioadă de 10 ani și în funcție de lucrările ce vor efectiv realizate, urmând a fi impuse prin Direcția de Taxe și Impozite Craiova.

Proiectul de reabilitare termică include: lucrări de izolare termică a faţadelor, schimbarea tâmplăriei, închiderea balcoanelor, lucrări de termo și hidroizolație, repararea acoperișului blocului, instalarea unor dispozitive de producere a energiei din surse regenerabile, reabilitarea sistemului de încălzire / furnizare a apei calde de consum. Proprietarii apartamentelor care au deja realizate unele din aceste îmbunătățiri nu vor fi nevoiți să le refacă. Astfel, costurile vor scădea substanțial. O estimare a costurilor pentru un apartament de două camere este de aproximativ 200 euro/anual, reprezentând contribuția proprie.

Dacă inițial am apelat la președinții asociațiilor de proprietari, acum apelăm la toți cetățenii Craiovei pentru a merge direct la președintele de asociație și a semna aceste tabele, care nu presupun niciun angajament financiar, ci doar un acord de principiu. Unii președinți nu acționează în interesul locatarilor pe care îi reprezintă și din acest motiv craiovenii trebuie să meargă direct la ei și să le solicite să li se respecte drepturile, pentru că aceste lucrări sunt absolut necesare și în interesul tuturor locuitorilor unui bloc. Sunt asociații care au adus tabele pentru 20-30 de scări de bloc, iar altele doar pentru un bloc sau nu s-au implicat deloc, din această cauză am ajuns la concluzia că președinții nu i-au informat corect pe locatari”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se numără:

  • Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc
  • Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc
  • Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc
  • Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc
  • Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc
  • Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc
  • Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc

Termenul pentru depunerea, de către președinții de asociații de proprietari, a tabelelor cu semnăturile locatarilor care sunt interesați de viitorul proiect de reabilitare termică finanțat din fonduri europene, a fost prelungit până pe 15 martie 2021.