Târgul de Carte GAUDEAMUS şi-a răsplătit cu premii editurile şi cititorii

0
152

La final de ediţie, Târgul de Carte GAUDEAMUS de la Craiova – un eveniment marca Radio România (prin Centrul Cultural Media) şi Radio Oltenia – a acordat binemeritate premii atât celor mai apreciate edituri, cât şi cititorilor şi cumpărătorilor care, în perioada 1-5 martie, au trecut pragul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în căutarea autorilor preferaţi.  

1

Cele mai multe aprecieri le-a avut Grupului Editorial ART, iar cel mai râvnit volum a fost Cartea oglinzilor” de E.O. Chirovici, publicat la Editura RAO. Tot prin votul publicului, cotidianul „Cuvântul Libertăţii” a primit Trofeul presei, fiind desemnat principala sursă de informaţii despre Târgul GAUDEAMUS, la secţiunea presă scrisă. Răsplătiţi cu premii au fost şi câştigătorii etapei zonale a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, ca şi doi olimpici ai Olteniei. De asemenea, norocoşii câştigători ai Tombolei GAUDEAMUS şi-au ridicat, ieri, premiile, constând în aparatură electronică, dar nu numai, iar Miss Lectura, o tânără de 22 de ani, şi-a completat ţinuta graţie Casei de Modă Ilinca. O diplomă a revenit conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, pentru al treilea an consecutiv preşedinte de onoare al Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova, care a şi declarat închisă, oficial, această a XVI-a ediţie a evenimentului.

Aproximativ 13.000 de persoane au vizitat Târgul pe durata celor cinci zile, estimează organizatorii. Iar craiovenii nu numai că au cumpărat carte, ci au şi donat. Circa 200 de volume au fost aduse la GAUDEAMUS, în cadrul campaniei „Cărţile  se întorc acasă” – care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. În acest an, cărţile vor ajunge în biblioteci din mediul rural, din această zonă a ţării.

După Craiova, Caravana GAUDEAMUS se va îndrepta spre Cluj-Napoca (5-9 aprilie), Oradea (10-14 mai), Litoral (11-15 august), urmând să includă apoi GAUDEAMUS Carte Şcolară (14-24 septembrie) şi GAUDEAMUS Internaţional (22-26 noiembrie).

 

Diploma CvlIsabela Stama-Ioan, realizator de emisiuni la Radio Oltenia Craiova: «Nu ne-am dezminţit nici anul acesta: a fost o ediţie plină de evenimente –  peste 50, lansări şi prezentări de cărţi, dar şi dezbateri, întâlniri cu scriitorii şi momente artistice. Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături! În primul rând, celor 50 de expozanţi prezenţi în aceste cinci zile în foaierul TNC. Mulţumim instituţiilor care ne-au sprijinit în desfăşurarea evenimentului: Universitatea din Craiova, Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj. Mulţumim, de asemenea, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” – gazda noastră pentru a 16-a oară consecutiv. Și, nu în ultimul rând, mulţumim partenerilor noştri – BRD Groupe Societe Generale, Dacia, Lions Club Craiova, Asociaţia Nexus Community Project, Casa de Modă Ilinca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În egală măsură, mulţumim partenerilor media: mediaTRUST, Asociaţia GLOBAL CITY 2020 – Cetatea Băniei şi cotidianul „Cuvântul Libertăţii”».

 

targ (1)Grupul Editorial ART, preferatul publicului

Editura ART s-a distins pe piaţa de carte printr-o atenţie deosebită acordată atât calităţii literare, cât şi designului cărţilor pe care le-a editat. Grupul a dezvoltat patru imprinturi: Arthur (cărţi pentru copii), YoungArt (cărţi pentru adolescenţi), Paladin (SF – fantasy), Art (literatură clasică).

La Târgul de Carte GAUDEAMUS de la Craiova, Grupul Editorial ART a primit mereu aprecierea publicului, iar la această a XVI-a ediţie, şi un premiu! „Cred că ne aflăm pentru a zecea oară aici. Suntem bucuroşi că de fiecare dată reuşim să venim în întâmpinare dorinţelor craiovenilor în materie de noi titluri. Și de fiecare dată suntem primiţi cu drag aici. Sincer, ne aşteptam la un premiu din partea publicului, pentru că avem autori foarte buni, cărţile noastre sunt apreciate. Este o încununare a muncii noastre”, a declarat Răzvan Florea, manager de vânzări. Potrivit acestuia, „vânzările au mers foarte bine”, cei care s-au îndreptat în număr mare spre stand fiind copiii şi tinerii, cărora editura li se adresează în mod deosebit.

Grupul Editorial ART a fost apreciat de public şi în toamna trecută, la Târgul GAUDEAMUS de la Bucureşti, unde a primit premiul pentru cea mai râvnită carte – seria „Harry Potter” de J.K. Rowling.

 

Miss Lectura„Miss Lectura” îl preferă pe Paulo Coelho…

A fost surprinsă de obiectivul aparatului foto sâmbătă, când a venit la Târgul GAUDEAMUS să caute o carte a autorului său favorit, Paulo Coelho. Acasă a plecat şi cu noul bestseller al scriitorului, apărut la Editura „Humanitas” –  „Spioana”, o poveste despre Mata Hari –, dar şi cu premiul pentru cea mai frumoasă cititoare a acestei ediţii a evenimentului de la Craiova. „Nu mă aşteptam! Nu am câştigat nimic niciodată! Am fost foarte surprinsă…”, a mărturisit Loredana Nicola, adăugând că nici la vreun concurs de frumuseţe nu a participat vreodată. Premiul primit – o rochie din partea Casei de Modă Ilinca – spune că îl va pune în valoare cu siguranţă cu o ocazie specială. Poate chiar de 8 Martie! Tânăra de 22 de ani studiază, în prezent, în anul al III-lea, la Școala Postliceală Sanitară „Christiana”, iar după absolvire îşi doreşte să lucreze în domeniul medical, în Craiova.

 

premii (5)Premiile Târgului de Carte GAUDEAMUS Craiova 2017:

 • Trofeele GAUDEAMUS pentru edituri (prin Votul Publicului): Grupul Editorial ART – locul I, Okian-Pearson – locul al II-lea, Grupul Editorial Corint – locul al III-lea
 • Trofeul „Cea mai râvnită carte” (prin Votul Publicului): „Cartea oglinzilor” de E.O. Chirovici (Editura RAO)
 • Trofeele presei (prin Votul Publicului): Presă scrisă – cotidianul „Cuvântul Libertăţii”; TV – TVR Craiova; Radio – nu s-a acordat (Radio Oltenia Craiova, organizatorul evenimentului, fiind cel mai des menţionat)
 • Premiul Educaţia: Editura Universitaria Craiova
 • Câştigătorii etapei zonale a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” (ocupanta primului loc va participa la finala naţională, care va avea loc la GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură, Bucureşti, 22-26 noiembrie a.c.):
 • locul I: Ramona Iuliana Letchi (Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”)
 • locul al II-lea: Mirela Andreea Ştefan (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”)
 • locul al III-lea: Marijana Zurkic (Colegiul National Pedagogic „Ştefan Velovan”)
 • Miss Lectura: Loredana Nicola (premiu oferit de Casa de Modă Ilinca)
 • Invitaţi de nota 10: „Olimpicii României” – proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul Programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 la GAUDEAMUS Craiova 2017, elevi din această zonă a ţării premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost Ramona Deaconu (elevă a Colegiului Naţional de Informatică „Ion Minulescu” din Slatina) şi Elena Diana Gabroveanu (elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova). Premiile au fost oferite de Dacia şi Lions Club Craiova.
 • Câştigătorii Tombolei GAUDEAMUS:

Cătălina Berceanu: o combină muzicală oferită de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova;

Daria Ionică: o boxă SELECLINE, oferită de Lions Club Craiova;

Florin Nicolae Bădescu: un aparat foto subacvatic, o brăţară fitness şi un încărcător mobil Power Bank Platinet, oferite de Lions Club Craiova;

Florian Bela: un voucher Emag în valoare de 250 lei şi un rucsac cu surprize, oferite de Automobile Dacia.