Primăria Craiova calculează rata în programul de reabilitare termică

0
426

Primăria Craiova încearcă să determine cât mai multe asociaţii de proprietari să se înscrie în programul de reabilitare termică, finanţat cu bani europeni. Cum în anii trecuţi numărul imobilelor care au beneficiat de astfel de lucrări au fost puţine, municipalitatea a pornit acum o campanie de informare în detaliu cu privire la costurile pe care trebuie să le suporte fiecare apartament în parte, contribuţia financiară fiind cea mai mare teamă a locatarilor. Primăria Craiova va veni, de această dată, cu calcule concrete.

primaria craiovaÎn condiţiile în care foarte puţine blocuri din Craiova au beneficiat, până acum, de reabilitare termică, autorităţile locale au invitat asociaţiile de proprietari să discute împreună, cu mai multe detalii, despre programul cu finanţare europeană. Întâlnirile s-au derulat pe parcursul a trei zile, între 27 februarie şi 1 martie, la sediul Primăriei, iar reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au primit şi informaţii legate de noul Program Operaţional Regional 2014-2020 în ceea ce priveşte creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Trei zile de discuţii

Potrivit municipalităţii, întâlnirile cu asociaţiile de proprietari au fost structurate pe trei părţi. În prima parte, s-au prezentat tipurilor de lucrări finanţate prin P.O.R. 2007-2013 şi contribuţia proprietarilor la implementarea proiectelor de reabilitare termică. În partea a doua, autorităţile locale le-au prezentat asociaţiilor tipurilor de activităţi ce urmează să fie finanţate prin P.O.R. 2014-2020, activităţi ce au, la acest moment, un caracter orientativ, dat fiind faptul că Ghidul Specific pentru lansarea finanţării pentru aceste proiecte nu este în variantă finală, urmând ca, într-o proximă perioadă, să fie lansat în vederea depunerii cererilor de finanţare. În ultima parte a întâlnirii, reprezentanţii locatarilor au putut să adreseze şi întrebări.

„Proprietarii sunt foarte mulţumiţi”

blocuri-reabilitateÎn prezentările care au avut loc la Primărie, sumele pe care trebuie să le plătească proprietarii din blocurile reabilitate în Craiova au fost prezentate orientativ, calculate ca o medie şi raportate la suprafaţa utilă reabilitată a blocurilor. „Am început, de luni (n.r. – 27 februarie), o campanie foarte activă cu asociaţiile de proprietari pentru a le explica în ce constă noile axe de reabilitare termică a blocurilor. A fost o prezentare a blocurilor care s-au finalizat în axele trecute, la sfârşitul anului trecut, şi au fost efectiv un succes. Și când spun succes mă refer la faptul că proprietarii lor sunt foarte mulţumiţi, foarte bucuroşi de ceea ce s-a întâmplat”, a declarat primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu.

O rată lunară, în medie, de 50 de lei

Autorităţile spun că sumele pe care trebuie să le cheltuiască proprietarii, din buzunarul propriu, sunt mici faţă de economiile pe care le fac, pe viitor, la căldură. „Vreau să vă dau un singur exemplu: cheltuielile sunt la nivel de 640 de lei, pe an, cât este cea mai mare rată pe care o plăteşte un proprietar al unui apartament cu 4 camere, de peste 85 de metri pătraţi. Deci este vorba de o rată lunară de 50 de lei. Iar economia la întreţinere, pe partea de căldură, este de peste 40%. Asociaţiile au fost foarte încântate şi se pare că vor fi foarte mulţi care vor accesa noile programe de reabilitare pentru care, cât de curând, vor apărea ghidurile pe site-ul Ministerului Dezvoltării”, a mai spus Mihail Genoiu.

Contribuţia locatarilor va fi achitată în 10 ani

La momentul prezent, sumele de plată ce revin fiecărui proprietar de apartament sunt în curs de elaborare la Primăria Craiova. Plata acestor sume se va face, informează municipalitatea, prin Direcţia de Taxe şi Impozite, pe o durată de 10 ani. Cota plătită de fiecare locatar va fi în suma fixă, nepurtătoare de dobândă. Fiecare bloc reabilitat va primi Cartea Tehnică a imobilului, care va cuprinde contractul de mandat, expertiza tehnică, documentaţia de proiectare, certificatul de urbanism, avizele, HCL de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, certificatul de performanţă energetică, procesul- verbal de recepţie şi declaraţiile de conformitate.