Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice, trei au căzut în zona exclusiv economică a Japoniei

0
66

acheta-lansareCoreea de Nord ar fi lansat patru rachete cu rază lungă de acţiune în Marea Japoniei, despre care criticii spun că este un test al rachetelor, autorităţile nord-coreean considerând aceste teste un mod de pregătire în vederea unor potenţiale invazii, informează BBC. Totodată, potrivit televiziunii nord-coreene, statul ar fi lansat cu succes un satelit pe orbită.

Trei dintre cele patru rachete au căzut în zona EEZ din Japonia, (zona exclusiv economică – o zonă a apelor de coastă aflată la o distanţă anume de coasta ţării, în care Japonia are drepturi exclusive de pescuit, foraj şi alte activităţi economice), după ce au zburat 1000 de km, în ceea ce premierul Shinzo Abe a numit o “nouă etapă de ameninţare”. Lansarea a fost condamnată de state precum Japonia, Coreea de Sud şi SUA, care au solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU duminică. Rachetele au fost lansate din regiunea Tongchang-ri, de lângă graniţa de nord cu China, potrivit oficialilor militari din Coreea de Sud.

Oficialii din Coreea de Sud au declarat că vor demara discuţii cu SUA pentru implementarea unui scut de apărare anti-rachetă. Nu se cunoaşte încă tipologia rachetelor lansate, însă Coreea de Nord are interdicţie din partea ONU de a lansa orice fel  de rachetă sau test nuclear.