Un concert al Filarmonicii Oltenia care nu trebuie ratat …

0
406

Craiovenii sunt așteptați, mâine seară, la un concert simfonic cu totul și cu totul aparte. Pe scena Filarmonicii Oltenia vor urca doi craioveni – poate cei mai apreciați artiști români în lume – care și-au propus să încânte publicul pe acorduri de vioară și pian. Violonistul Liviu Prunaru, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, își va aduce vioara Stradivarius și va interpreta alături de pianista Lorena Țecu din operele lui Mozart și Vivaldi.

Liviu Prunaru

Concertul de vineri nu trebuie să fie ratat. Cei care iubesc muzica și își doresc să aibă parte de o interpretare ca la carte, fără nici un cusur, se vor bucura din plin de aceste lucruri la concertul de vioară și pian pe care cei mai talentați artiști craioveni, Liviu Prunaru și Lorena Țecu, îl oferă publicului craiovean. Ca seara să fie perfectă, cei doi muzicieni s-au gândit la un program care să îi delecteze pe melomani, iar pe cei care se află la un prim contact cu stilul clasic să își dorească să mai intre în sala de audiții a Filarmonicii Oltenia. Așadar, programul cuprinde trei sonate de Wolfgang Amadeus Mozart; Concertul în Fa major pentru vioară, pian şi orchestră de coarde al lui Joseph Haydn și două concerte marca Vivaldi – Concertul în Mi minor pentru vioară, orchestră de coarde şi basso continuo, op. 11, nr. 2, RV 277, „Il favorito” și Concertul în La major pentru orchestră de coarde şi basso continuo, RV 158. Ca de obicei, audiția începe de la ora 19.00. Vă puteți procura astăzi bilete de la casă, contra sumei de 20 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii vor plăti 15 lei.

Violonistul Liviu  Prunaru:

Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de “Cetăţean de Onoare” al Craiova, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii “Oltenia”. Simultan desfăşoară o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius “Pachoud”, datată 1694.

Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990 şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad/Elveţia, unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum: Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal.

Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.

A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti ş. a. A colaborat cu dirijori de renume – Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu.

Pianista Lorena Țecu:

Născută la Craiova, pianista Lorena Ţecu este licenţiată a Conservatorului de Muzică din Bucureşti, unde a absolvit şi cursurile de master în specializarea interpretare instrumentală – pian.

Este câştigătoarea Concursurilor Internaţionale de Pian “Città di Catanzaro” şi “Città di Marsala” (Italia); de asemenea, este deţinătoarea Premiului Special pentru cel mai bun pianist român acompaniator. În acest sens, în perioada în care a activat ca profesor asistent la Academia de Muzică – Bucureşti, pianista Lorena Ţecu i-a acompaniat pe unii dintre cei mai reputaţi solişti instrumentişti. În semn de confirmare a valorii performanţelor ei profesionale, muzicianul Yehudi Menuhin a selectat-o spre a deveni pianista faimoasei Academii Internaţionale de Muzică “Menuhin” (Elveţia), instituţie în cadrul căreia a susţinut concerte, a participat la turnee alături de Orchestra “Camerata Lysy” şi a colaborat cu muzicieni de renume mondial (Yehudi Menuhin, Zakhar Bron, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Maxim Vengerov, Antonio Lysy, Jeremy Menuhin, Pierre Amoyal, Paul Roczek şi Tobias Kuhne), cu prilejul cursurilor de măiestrie susţinute de aceştia.

Lorena Ţecu deţine (din septembrie 2009) statutul de pianist oficial la Concursul Internațional de Vioară „George Enescu” (București). În 2013 a fost invitată să concerteze şi să susţină cursuri de măiestrie în cadrul Academiei de Vară – Festivalul “Menuhin” (Gstaad/Elveţia).

În prezent este profesor titular (acompaniament) la New England Conservatory şi la Boston University College of Fine Arts.