Tratament gratuit pentru doljenii dependenţi de alcool

0
306

Doljenii care au probleme cu alcoolul pot beneficia gratuit de tratament de specialitate. Încă din primăvara anului 2010, echipa de asistenţă a Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog acordă servicii medicale consumatorilor dependenţi de alcool care doresc să renunţe la acest viciu.

De regulă, programul de dezalcoolizare se desfăşoară pe o durată cuprinsă între şase şi nouă luni dar, include şi obligativitatea de a nu consuma alcool cu 10 zile înainte de administrarea medicaţiei. Numai dacă tratamentul este respectat întocmai există şanse ca pacientul să scape de dependenţă.

Pentru a intra în program, persoanele care au probleme cu alcoolul trebuie să aibă peste 18 ani şi să prezinte un act medical de la un medic psihiatru care să ateste dependenţa de alcool. Sunt necesare şi nişte analize la nivel renal şi hepatic pentru că pacientul trebuie să fie într-o stare de sănătate bună. În rest, tot ce au de făcut cei care doresc să renunţe la consumul de alcool este să contacteze personalul CPECA Dolj la numărul de telefon 0251.415.460 sau să se prezinte direct la sediul de pe strada Amaradia nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament.

Două milioane de români au probleme din cauza alcoolului

În România există aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază într-un studiu că, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte 7 persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi, uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Astfel, obiectivul general al unui astfel de program gratuit îl constituie asigurarea accesului consumatorilor la serviciile de reducere a riscurilor, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă şi în afara acestuia. Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj vine astfel în sprijinul cetăţenilor, contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii lor alături de familie şi prieteni. Mai ales că alcoolismul este considerat a fi o boală cronică care generează leziuni ireversibile ale sistemului nervos central, ficatului sau pancreasului.

Terapie la Centrul Antidrog din Craiova

Anul trecut, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova a reuşit să menţină relaţii de colaborare cu medici de familie, departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor municipale şi judeţene, dar şi cu psihologi tocmai pentru a-i convinge pe doljenii dependenţi de droguri şi alcool să accepte să intre în programele de terapie integrată. În 2012, la nivelul CRPECA Craiova au fost înscrişi în circuitul terapeutic 34 de beneficiari, aflaţi în management de caz, şi s-au acordat 550 de  şedinţe de informare şi consiliere individuală şi 20 de şedinţe de consiliere de grup.

Pentru acest an, reprezentanţii CRPECA au anunţat că urmăresc realizarea obiectivelor propuse în Planul Naţional de Acţiune 2013-2020 şi elaborarea strategiilor şi planurilor locale de acţiune. În continuare, se doreşte dezvoltarea parteneriatelor cu instituţii publice şi identificarea ONG-urilor eligibile pentru atragerea fondurilor nerambursabile. O altă prioritate o reprezintă orientarea activităţilor de prevenire către programe selective, destinate grupurilor vulnerabile – abandon şcolar, exmatriculare – şi către programe indicate pentru persoane cu risc crescut la consumul de droguri.

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti în domeniile: prevenirea criminalităţii, psihologie, medical, asistenţă socială şi educaţie-învăţământ şi funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, din str. Amaradia nr. 93-95.