Băsescu: România ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic

0
338

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic. „S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi, şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite, care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8, cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde. Faceţi socoteala câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa”, a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a ţinut însă să explice românilor că nu trebuie să se aştepte ca exploatarea zăcământului din Marea Neagră să înceapă imediat, pentru că sunt necesare prospecţiuni, acest lucru fiind posibil abia „undeva în 2015-2017”, iar de la acel moment România va putea fi independentă energetic.

Întrebat despre vizita pe navă, Traian Băsescu s-a declarat impresionat: „Nu atât din punct de vedere al echipamentelor de navigaţie, ci al echipamentelor pentru forare, pentru ţinerea navei pe timp de furtună. Este o navă care se poate compara cu ceea ce aţi văzut în Star Trek (n.r. – film serial SF)”.

Pe 22 februarie, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, ceea ce echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.