Avocatul Toni Neacşu: Desemnarea aceluiaşi premier ridică probleme de constituţionalitate

0
447

Fost membru al CSM, prezent în spaţiul public, prin interesante intervenţii, avocatul Toni Neacşu, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, după căderea guvernului Orban, menţionează că o eventuală renominalizare tot a liderului PNL ar ajunge cu siguranţă la CCR sub forma unui conflict juridic de natură constituţională. În opinia avocatului Toni Neacşu, premierul Ludovic Orban nu a fost demis de către o majoritate parlamentară, ci constituţional vorbind, de către Parlament.

CCR deja a stabilit limitele in care Presedintele Romaniei poate evolua in procedura desemnarii unui candidat pentru functia de prim ministru. Nu are nicidecum un drept de optiune arbitrar. Prin Decizia nr. 80/2014 judecatorii constitutionali au stabilit cu valoare de principiu ca „Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului.”

PSD şi Pro România îl propun ca premier pe fostul ministru al Educaţiei din guvernul Ponta, rectorul SNSPA, Remus Pricopie.