Water Park-ul, salvat de clopoțel!

0
519

 

Că Water Park-ul duce lipsă de vizitatori, aproape că nu mai miră pe nimeni. Când nu dau vina pe vremea respingătoare, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a crește atractivitatea complexului de distracții, aflat încă sub monitorizarea atentă a UE, pe banii căreia a fost realizat. Într-un astfel de moment, a fost salvat, la propriu de clopoțel. De clopoțelul vacanțelor.

E lucru știut că bazinele de la Water Park duc o lipsă acută de vizitatori. În ciuda faptului că autoritățile se străduiesc să-l popularizeze, scoțându-i în evidență dotările de ultimă oră, complexul de distracții tot nu reușește să se împrietenească mai mult cu craiovenii. Orice ar face, chiar și atunci când vremea este mai frumoasă, vizitatorii sunt la fel de puțini. De vină ar fi prețurile piperate care se percep pentru accesul la piscine și bazine – ar fi opinia generală. La această părere, reprezentații municipalității replică faptul că, fiind vorba de un proiect implementat cu fonduri europene, nu se poate renunța la tarife, la fel cum nici nu se pot opera nici scăderi de preț.

Sub lupa celor de la UE

Ajunse în acestă fundătură, autoritățile se văd nevoite să caute noi și noi soluții pentru a-i crește atractivitatea în rândul vizitatorilor. Cel puțin în următorii trei ani, cât timp proiectul se află sub monitorizarea strictă a Uniunii Europene – investiția s-a realizat și cu bani europene, în proporție de 50% – acest lucru se impune cu necesitate. Pe acest fond, propunerea care a venit din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a sunat tentant, ca o salvare pentru Primăria Craiova. La sfârșitul anului trecut, conducerea ISJ a propus municipalității un parteneriat prin care elevii de la școli să poată primi lecții gratuite de înot la bazinele de la Water Park. Văzând acolo o mică oportunitate de succes, autoritățile au spus imediat, da.

 Un parteneriat de vacanță

SONY DSC

Proiectul de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru inițierea copiilor în practica înotului poartă denumirea „Mens sana in corpore sano”, în traducere din limba latină „minte sănătoasă în corp sănătos”. Pornind de la solicitarea inspectoratului, autoritățile au întocmit proiectul de hotărâre, pe care l-au pus apoi pe ordinea de zi a ședinței CLM Craiova, de săptămâna trecută. După ce opoziția a făcut câteva mici observații, constructive  – s-a propus, de exemplu, să se extindă perioada cursurilor de înot și în zilele de sâmbătă și duminică – inițiativa a fost adoptată de consilierii municipali. Proiectul a întrunit numărul necesar de voturi și urmează să fie implementat chiar din acest an școlar.

Au acces doar elevii din școlile primare

Potrivit proiectului de hotărâre, cursurile de înot sunt destinate numai elevilor din ciclul primar (începând cu clasele pregătitoare și până la clasa a IV-a), care învață la școlile de stat și particulare din Craiova. Lecțiile sunt programate să aibă loc doar pe perioada vacanțelor , inclusiv în cea de vară. Printre condițiile, elevii trebuie să fie apți medical pentru a face înot (se probează cu adeverință medicală), părinții să-și dea acordul scris, iar elevii să fie însoțiți în incinta bazinelor de către profesorul de educație-fizică de la școală. Când se întrunesc toate aceste detalii, se semnează un formular de înscriere, în baza căruia elevul poate beneficia de cursurile de înot gratuite.

Cursurile, pe umerii unui singur profesor

Lecțiile de înot sunt predate, după cum se precizează în proiect, fie de către profesorul de educație-fizică însoțitor, dacă acesta deține și calificare pentru natație, fie de către personalul  specializat de la Water Park. Întrebat câte școli și-au anunțat participarea în acest proiect, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, nu a putut să ofere un număr, spunând că abia acum se întocmesc listele cu solicitări din partea unităților de învățământ. Dacă profesorul însoțitor nu va putea să-i învețe pe elevi cele trei stiluri de înot – craul, bras și spate – atunci se va apela la personalul calificat al Water Parkului: un singur profesor de înot, pe care, cu mare greutate, după concursuri repetate, a putut fi angajat.