Nişte belgieni cumsecade la… Braloştiţa

1
412

Braloştiţa s-a înfrăţit cu ani în urmă cu localitatea neerlandofonă Waasmunster din Flandra de Est – Belgia. Una cu o populaţie de 10.499 locuitori, la 1 ianuarie 2011, adică mai mult decât dublul locuitorilor din cele 6 sate ale Braloştiţei. În privinţa venitului mediu pe locuitor, orice comparaţie nu-şi are rostul, din moment ce la Waasmunster  acesta este de 15.556 euro. S-a procedat la vizite reciproce şi la ziua comunei doljene, din vara trecută, o delegaţie din Waasmunster  s-a aflat la Braloştiţa. Unde, potrivit declaraţiilor, belgienii s-au simţit primiţi cu ospitalitatea tradiţională, seduşi fiind de obiceiurile locului şi, bănuim, peisaj, cadrul natural fiind de-a dreptul remontant. Stingheriţi de ceea ce au văzut şi n-au comentat, de sărăcie e vorba, nu altceva, au propus Primăriei două contracte de donaţie (V.Z.W Waasmunster help Schitu), în valoare cumulată de 3.700 euro. Suma, mai mult simbolică, de 2.300 euro, reprezenta valoarea burselor de studiu pentru 23 de elevi din satul Schitu, în actualul an şcolar (20 elevi – curs de zi şi 3 elevi – curs seral), iar suma de 1.400 euro se dorea valoarea burselor pentru 7 elevi/studenţi la cursuri postliceale/universitare.

Contractele de donaţie, încheiate la 12 ianuarie a.c. în Waasmunster, remise Primăriei din Braloştiţa, în calitatea acesteia de donatar – bineînţeles însuşite – n-au pus capăt demersului, cu izul său de generozitate. Pentru că dizolvarea Consiliului Local Braloştiţa, prin sentinţă judecătorească de dată recentă, a perturbat întreaga funcţionare a Primăriei. Suma de 3.700 euro se află deja în contul Primăriei Braloştiţa, virată fiind de Comitetul „Waasmunster ajută Schitu”, însă pentru utilizarea acesteia conform destinaţiei nevoie era de o hotărâre a… inexistentului Consiliu Local. Primarul Ioan Sârbu, ameţit de reclamaţiile predecesorului său, ex-consilierul local Amza Dumitru, aidoma unui licurici de lumină, suflă şi în iaurt, ştiind că este realmente pândit la tot pasul. Contabila Primăriei este Ioana Hantea, o soprană de coloratură, care îl informează pe fostul şofer de basculantă Amza Dumitru, cu riscul rimei imperfecte, despre tot ce mişcă pe timpul serviciului său. S-a creat, bineînţeles, un „malentendu”, cum ar spune belgienii din Walonia, cei din Flandra fiind neerlandofoni.

Demersuri stăruitoare la Instituţia Prefectului Dolj, la Direcţia Finanţelor Publice, până la ministerul de resort, pentru încuviinţarea folosirii unei donaţii în conformitate cu destinaţia acesteia. În cele din urmă, banii vor ajunge, printr-un oftat prelung, la nişte elevi din satul Schitu, ai căror părinţi îi aşteaptă precum venirea primăverii când lemnele sunt pe terminate. Şi nici nu celelalte nu se stă prea bine. Primarul Ioan Sârbu, hârşit prin ceea ce traversează cotidian, n-o spune, dar te face să înţelegi că sunt mulţi mărăcini la Braloştiţa, chiar şi iarna. Belgienii nu ştiu povestea, dar şi dacă ar afla-o tot n-ar înţelege mare lucru. Deşi istoria lor, chiar de dată recentă, i-ar putea ajuta.

1 COMENTARIU

  1. Informatiile sunt approx. corecte, dar nu in totalitate. Bursele de studii sunt acordate elevilor din satul Schitu deja de 16 ani. Initial banii au fost platit direct elevilor. Primaria Bralostita faciliteaza plata burselor, nu este “destinatarul” banilor.
    Ce nu intelegem noi aici in Waasmunster este de ce banii pe care noi ii viram intr-un cont BCR, nu in Trezorerie, nu pot fi platiti fara acordul Consiliului local.
    Be plate explica cineva?

Comments are closed.