Grupare formată din 13 inculpaţi, la judecată pentru înşelăciuni prin telefon

0
1090

Membrii grupării specializate în înşelăciuni prin telefon, din care făceau parte şi doi deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, dar şi studenta la Medicină Georgiana Badea, arestată la sfârşitul lunii septembrie 2013, au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Cei 13 inculpaţi din dosar vor fi judecaţi pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, după ce s-a stabilit că au înşelat zeci de persoane din Dolj dar şi din ţară cu peste 200.000 lei, fie prin metoda „Accidentul”, fie susţinând că sunt de la diverse companii şi părţile vătămate au câştigat premii pentru care trebuie să achite în prealabil taxele şi comisioanele de livrare. Dosarul s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţa menţinând arestarea pentru cei 8 inculpaţi aflaţi după gratii, primul termen fiind pe 7 martie a.c.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările într-o cauză complexă vizând comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune şi complicitate la înşelăciune prin metoda „Accidentul” şi „Câştiguri de Premii”, nu mai puţin de 13 inculpaţi fiind trimişi în judecată în acest dosar. Este vorba despre Badea Virginia Georgiana, Miron Andrei, Miron Nicu, Costea Ana Maria, Paliev Mariana, Bănucă Gheorghe, Logofătu Maria, Bircea Romulus Ioan, Raea Mihai Iulian, Cioropan Florin Tică, Lazăr Gheorghiţă Ciprian, Văsii Vasilica şi Bănucă Ileana, opt dintre inculpaţi fiind arestaţi în acest moment.

Reamintim că, pe 22 noiembrie 2013, reprezentanţii IPJ Dolj anunţau că poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Craiova, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au identificat un grup infracţional specializat în înşelăciuni prin telefon compus din Andrei Miron (25 de ani, din Câmpina, judeţul Prahova), Iulian Raea (34 de ani, din comuna Nana, judeţul Călăraşi), ambii încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, Anamaria Costea (18 ani, tot din comuna Nana, judeţul Călăraşi), Mariana Paliev (31 de ani, din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin), Nicu Miron (49 de ani, din Câmpia Turzii, judeţul Cluj) şi Ioan Bîrcea (42 de ani, din Reşiţa, judeţ Caraş-Severin), care acţionau împreună cu Georgiana Badea (20 ani, din comuna Murgaşi, judeţ Dolj), arestată pe 27 septembrie a.c. după ce a fost prinsă în flagrant încasând 8.000 de lei de la un doljean pe care credea că îl păcălise.

Oamenii legii au stabilit, în urma cercetărilor, că în perioada 1 ianuarie  – 21 noiembrie a.c., prin metoda „Accidentul” şi „Câştiguri de premii”, membrii grupării au înşelat 18 persoane pe raza mai multor judeţe. Astfel, patru fapte s-au comis în judeţul Dolj, trei în Bucureşti, opt fapte în municipiul Blaj, o faptă în municipiul Sebeş şi câte una în Sibiu şi Timişoara, prejudiciul total fiind de 160.000 de lei, după cum a declarat, la momentul respectiv, inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Spre exemplu, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe baza unor înţelegeri prealabile cu inculpaţii Badea Virgina Georgiana, Bănucă Gheorghe şi Logofătu Maria (persoane care, de asemenea, au calitatea de autori), în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013, prin folosirea unui nume şi a unei calităţi mincinoase (şi anume, Constantin Dumitrescu – operator în cadrul Romtelecom) şi, prin prezentarea unei situaţii nereale, aceea că ar fi câştigat mai multe premii, a determinat-o pe partea vătămată Ioan S., să remită de 45 de ori, suma totală de 125.976 de lei, ce ar fi reprezentat taxe şi comisioane pentru primirea premiilor câştigate.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 31 ianuarie a.c., primul termen de judecată fiind pe 7 martie a.c.