Autorităţile locale au continuat şi ieri acţiunea de demolare a construcţiilor ilegale. Acţiunea a mers, de această dată, mult mai repede pentru că doi dintre proprietari şi-au dezafectat singuri chioşcurile, iar celelalte două construcţii au fost dezmembrate într-un timp-record, demolatorii municipalităţii recunoscând că au căpătat deja experienţă.
Primul chioşc era situat lângă Liceul Pedagogic, pe strada Amaradia şi a fost demolat chiar de proprietar. În momentul în care a văzut că echipa de demolatori a RAADPFL Craiova este însoţită de echipaje de poliţie şi de jandarmi, acesta a început să-şi desfacă acoperişul chioşcului, asigurând autorităţile că va finaliza singur operaţiunea, fără a avea nevoie de ajutorul echipelor. Alte trei construcţii, tot ilegale, au fost demolate în cartierul Craioviţa Nouă. Printre acestea, a fost dezafectat un bar, de 97 de metri pătraţi, care era amplasat în spatele magazinului Big, un spaţiu lângă Complexul Segarcea, precum şi un spaţiu comercial care se găseşte în garajele din faţa unui bloc- turn.
Magazinul din garaj
Ştefan Ştefan, patronul magazinului a declarat că, inițial, folosea spaţiul cu destinaţia de garaj, dar că, din 1996, l-a reamenajat şi a început să vândă marfă. Aflat la pensie, omul nu trăieşte doar din activitatea de comerţ, dar îşi completa veniturile şi în acest mod. ”Aveam aici un magazin general pe care l-am deschis încă din 1996. Chioşcul l-am cumpărat de la Combinat, nu l-am ridicat eu de capul meu. Au fost mai multe care au fost făcute în 1981, din dispoziţia primului-secretar al judeţului Dolj, ca să-şi ţină în ele maşinile nişte străini care lucrau la Combinat. Şi eu l-am cumpărat de la întreprindere în 1992, deci nu e făcut de mine. Şi am chitanţă pe el! Dar aveam contract cu Primăria, pentru că construcţia era a mea, dar pământul era al ei”, a spus patronul.
Cine şi cât plătea pentru chirie
Acesta le-a mai spus autorităţilor că ştia că vor veni să-l demoleze, dar că nu a avut timp să îl dezafecteze din cauza vremii. ”Am primit somaţie pe 30 decembrie 2012 să demolez construcţia şi să curăţ terenul. A fost perioada de iarnă şi n-am putut, că l-aş fi demontat eu, dar n-am avut timp”. Pe de altă parte, acesta s-a plâns că avea actele în regulă şi că plătea chirie la Primărie. Pe vremea când folosea spaţiul cu destinaţia de garaj, Ştefan Ştefan achita ”cam un milion şi ceva de lei vechi pe an”, iar de când a făcut magazin, dădea ”vreo şase milioane şi ceva pe trimestru”. ”Treaba asta cu demolarea mi se pare o mare porcărie. Nu zic să lase orice baracă pusă pe nu ştiu unde, dar nici aşa… Aş vrea s-o întreb pe doamna primar cam ce are de gând să facă pe locurile astea, de pe unde a demolat?”.
Demolări fără incidente
Potrivit directorului RAADPFL, Radu Preda, acţiunea de demolare a decurs mai repede de această dată pentru că şi muncitorii s-au deprins, între timp, cu acest gen de acţiuni. ”Astăzi am avut o nouă acţiune de demolare, care a vizat patru locaţii din municipiul Craiova. Cu această ocazie, încă patru chioşcuri care se găseau ilegal pe domeniul public au fost demolate. În două dintre cazuri, proprietarii şi-au dezafectat singuri, cel puţin parţial, noi intervenind mai mult pentru a face curăţenie în zonă. În celelalte cazuri, colegii mei au procedat la demolarea integrală a acestor construcţii. După experienţele trecute, am învăţat şi noi să ne mişcăm mai repede, iar lucrurile merg mai uşor, pentru că proprietarii ne-au înţeles demersurile, iar acum în general ne ajută. Ca atare, nu putem vorbi de incidente cu aceştia”.
Construcţiile erau ilegale, asigură autorităţile
Autorităţile susţin că, în ciuda celor declarate de proprietari, aceştia nu se aflau totuşi în deplină legalitate cu Primăria Craiova, fie nu plăteau nici o chirie pentru folosinţa domeniului public sau aveau contractele de închiriere deja expirate. ”Situaţia lor locativă nu o ştiu, dar atâtat timp cât s-a emis o dispoziţie de demolare pe numele lor, cu siguranţă nu erau în regulă. Fie nu plăteau chirie, fie aveau contractele de închiriere expirate, pentru că, aşa cum am spus şi la precedentele acţiuni, nu vom inventaria toate construcţiile din municipiul Craiova, ceea ce presupune un volum de muncă foarte mare, iar pe parcurs, atunci când apar date noi despre construcţii aflate în ilegalitate, noi punem în aplicare dispoziţiile de demolare semnate de primarul Craiovei”, a mai spus directorul Preda.
Toate construcţiile de pe domeniul public sunt inventariate
Primăria Craiova inventariază, în acest moment, toate construcţiile care se află pe domeniul public pentru a depista care dintre acestea se află în legalitate şi care nu. Cele care nu deţin acte sau au fost ridicate fără a respecta condiţiile impuse în autorizaţia de construcţie, eliberată de municipalitate, vor fi apoi demolate, proprietarii primind, ca şi acum, somaţii dinainte. ”Lucrăm la o inventariere a construcţiilor aflate pe domeniul public şi nu discutăm doar de chioşcuri, ci şi de balcoane, de garaje, de spălătorii, de copertine. Pentru că cei 20 de ani în care au lipsit în totalitate regulile de ocupare a domeniului public îşi fac simţită prezenţa. Probabil o să dureze ceva timp până ce se va intra în normalitate, iar oamenii, în momentul în care efectuează o construcţie, de orice natură ar fi ea, să-şi ia mai întâi avizele necesare, pentru că ăsta-i primul pas”, a precizat Radu Preda.
Nu incurajez ilegalitatile, dar ce s-a facut in cartierul Craiovita Noua, prin demolarea acelor chioscuri, seamana cu o fata frumoasa mutilata de rivala ei, tocmai ca e mai frumoasa.
Daca in urma cestor demolari se va face ceva mai frumos decit a fost in acest cartier, numit pina mai ieri “cartierul saracilor”, felicit pe cei ce au dat dispozitie pt. demolare, daca ramane cum este in acest moment…, sincer, aspectul zonei e deprimant. prin
Comments are closed.