După Radu Beligan şi Ion Caramitru – care, la începutul lui 2010, au deschis la Craiova seria dezbaterilor pe diverse teme, în strânsă conexiune cu teatrul –, încă un actor vine la Întâlnirile duminicale „SpectActor” organizate de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Este vorba despre Florin Zamfirescu, actor la Teatrul „Odeon” din Bucureşti şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I. L. Caragiale”, rector al acestei instituţii în perioada 2000-2008. Îndrăgit pentru rolurile sale din teatru, dar şi din film – „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Moromeţii”, „Senatorul melcilor”, „Orient Expres”, „Filantropica” ş.a. –, Florin Zamfirescu este căsătorit, după cum se ştie, de peste 20 de ani, cu actriţa Cătălina Mustaţă. Din mai 2009, Casa de Cultură din Călimăneşti (judeţul Vâlcea) – oraşul natal al actorului – poartă numele „Florin Zamfirscu”. În Sala „I.D. Sîrbu” a TNC, invitatul va conferenţia duminică, 12 februarie, de la ora 11.00, pe tema „Magia artei actorului”.
Actor de teatru şi film, dar şi pedagog şi regizor, Florin Gheorghe Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949, în Călimăneşti (judeţul Vâlcea), într-o familie ce iubea literatura şi artele, în general. De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune.
După studii la liceul din Călimăneşti, a fost admis primul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică – Facultatea de Teatru, Secţia Arta Actorului (clasa prof. Constantin Moruzan), pe care l-a absolvit, ca şef de promoţie, în 1971. Până în 1973 a fost actor la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, pentru ca în 1973 să se mute la Bucureşti, unde s-a angajat la Teatrul Giuleşti, actualmente Teatrul Odeon. În perioada 1991-1994 a fost director adjunct artistic al acestei instituţii. Din 1996 până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC), ca profesor universitar, fiind şi rector din 2000 până în 2008. În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în Arte, cu lucrarea „Actorie sau magie”. În paralel, şi-a continuat activitatea de actor de scenă şi film, ulterior de regizor de teatru.
În 1978 a fost remarcat de regizorul Stere Gulea şi distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”, în care interpretează rolul unui proaspăt absolvent al Facultăţii de Matematică aflat în situaţia de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri, sau să devină profesor de ţară. A fost remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă şi a devenit foarte cunoscut şi apreciat. Au urmat numeroase roluri de film: „De ce trag clopotele Mitică” (1981), „Moromeţii” (1988), „Senatorul melcilor” (1995), „Orient Expres” (2004), „Filantropica” (2002), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), „Restul e tăcere” (2008) ş.a.
În 2001 a fost membru În juriul Festivalului Internaţional de teatru experimental de la Cairo, iar în 2005 a publicat o carte de povestiri intitulată „Catifea”. A obţinut numeroase premii: Marele Premiu „Leul de aur” la Arezzo – Italia cu „Năpasta” (regia: Alexa Visarion) – 1979, Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a (1984), Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler (2002), Diploma de Excelenţă în Cinematografia Română (2003) ş.a.