În primele 11 luni din 2024, creştere a numărului actelor de violenţă domestică, comparativ cu 2023

0
30

În primele 11 luni ale anului 2024, polițiștii au emis 12.234 de ordine de protecție provizorii, 4.929 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 121.357 de cazuri de violență domestică, dintre care 58.938 în mediul urban și 62.419 în mediul rural.

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală. La nivel național, în primele 11 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 3,5%, față de primele 11 luni ale anului 2023, de la 52.969 la 54.833 de fapte. Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru lovirea sau alte violențe (de la 32.737 la 33.461 de fapte), amenințare (de la 6.408 la 6.923 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 3.899 la 4.848 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  61%  (33.461 de fapte) și ,,amenințarea” – 13% (6.923 de fapte), acestea reprezentând peste 74% din total. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 12.169 de ordine de protecție, 4.929 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 4.848 de infracțiuni. La nivel național, au fost emise 12.234 de ordine de protecție provizorii, 4.929 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 789 de infracțiuni, dintre care 447 în mediul urban și 342 în mediul în rural.

Apariţia purtării obligatorii a dispozitivului electronic de supraveghere

În primele 11 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere” în 1.474 de situații, reprezentând 10,3% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și al ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești. Începând cu data de 01 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, astfel sistemul a fost operaționalizat în 18 județe, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea. De asemenea, tot începând cu 01 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Reamintim faptul începând cu 01 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, reprezentând prima etapă de implementare. A doua etapă de implementare a sistemului informatic a continuat, începând cu data de 01 ianuarie 2024, atunci când a fost operaționalizat în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *