14 ianuarie, termen limită pentru trimiterea datelor personalului din educaţie care doreşte vaccinarea anti COVID – 19

0
446
Ministerul Educației solicită tuturor școlilor, inspectoratelor școlare și Caselor Corpului Didactic situația cu personalul dispus să se vaccineze, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro. Este vorba despre Adresa nr. 23 de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din data de 05.01.2020. Asta înseamnă că adresa a fost trimisă marți, nu luni, cum anunța ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că a cerut tuturor școlilor și universităților o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, iar datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a școlilor.

În document sunt  instrucțiuni despre cum școlile trebuie să facă un tabel în care să completeze această statistică. Solicitarea prevede ca, până pe 14 ianuarie, să fie trimise pe două adrese de email de la minister, și în format editabil, și în format scanat, statistica personalului din învățământul preuniversitar “care își exprimă disponibilitatea privind vaccinarea anticovid-19. Deși personalul din învățământ lucrează în școli sau în Inspectorate și Casele Corpului Didactic, indiferent dacă e didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, solicitarea de la minister prevede împărțirea pe trei categorii a acestora: didactic de predare; didactic auxiliar; nedidactic. De asemenea vor fi trecute în tabel doar o dată persoanele care lucrează la mai multe școli.

 

 Valeriu Gheorghiţă: “Deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”

Solicitarea vine fără ca Ministerul Educației să lanseze, până la această dată, o campanie de informare destinată profesorilor și celor din învățământ, legată de vaccin și vaccinare. Asta deși un sondaj făcut de FSE “Spiru Haret” la finalul anului trecut arăta că 56,3% dintre profesorii respondenți nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19 și 43,2% își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare. Într-un comunicat trimis de Ministerul Educației, luni seara, 04.01.2021, Sorin Cîmpeanu susține că „Ne dorim derularea semestrului II în format clasic. Ne vom putea pronunța după 20 ianuarie. Nu excludem niciun scenariu”. “Deschiderea școlilor nu este condiționată de vaccinare”, a anunțat duminică, 3 ianuarie, doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit Strategiei de vaccinare profesorii și personalul din învățământ vor fi vaccinați gratuit în a doua parte a etapei a II-a, înainte de personalul bisericii, după armată, poliție și lucrători din “sectorul economic vital”. Pe 30 decembrie 2020, ministrul Educației anunța că “vom face propunerea, eventual, de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, pentru corelare cu prioritatea acordată grădinițelor și școlilor primare. Încă din 15 decembrie  2020,UNICEF recomandă ca profesorii să aibă prioritate la vaccinurile anti-COVID-19, așa încât școlile să stea deschise”, mai menţionează sursa citată.