Radiografia României bolnave: Aproape 100.000 de bolnavi de cancer şi 2 milioane cu hepatită

0
135

România lui 2012 este una bolnavă şi nici nu se întrevăd semne de vindecare prea curând. În ultimii doi ani, numărul celor care suferă de boli cronice s-a dublat, iar statisticile Ministerului Sănătăţii sunt îngrijorătoare. Nici sistemul sanitar nu se simte mai bine – bugetul este tot mai sărăcit de la un an la altul.

Statisticile recente arată că, în prezent, în România avem aproape 100.000 de bolnavi de cancer şi peste 2 milioane de bolnavi de hepatita B sau C. De asemenea, aproape 1.000.000 de persoane au diabet, iar jumătate de milion suferă de boli de rinichi.

Dacă la nivel mondial cea mai frecventă boală cronică este cancerul pulmonar, în România cancerul mamar face ravagii. La cancerul de col uterin ocupăm un nedorit prim loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea suntem pe a doua poziţie ca incidenţă.

15 români din 100 suferă de boli cronice renale, potrivit cifrelor date publicităţii de Societatea Română de Nefrologie.

Deşi ne plângem de sărăcie şi nici la nivelul economic nu stăm prea bine, peste 30% din adulţii români suferă de obezitate şi asta pentru că mâncăm dezordonat şi prost. În plus, un român din patru suferă din cauza problemelor de greutate, iar România se clasează în primele zece locuri în Europa privind numărul persoanelor supraponderale.

Mai îngrijorător este faptul că, în ultimii opt ani, numărul elevilor care suferă de obezitate s-a dublat.

Proasta informare, comoditatea şi lipsa banilor sunt cauzele principale pentru numărul mare de bolnavi cronic din România.

În plus, bolile aparatului circulator, tumorile canceroase, afecţiunile aparatului digestiv, accidentele şi bolile aparatului respirator reprezintă principalele cinci cauze de deces la nivel naţional, potrivit unui raport întocmit de Colegiul Medicilor din România. (Realitatea.net)