Economista DSP Dolj, condamnată definitiv la 3 ani de detenţie pentru trafic de influenţă

0
366

Manuela Militaru, economistă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, are de executat 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în sarcina sa fiind reţinute 18 acte materiale. Pedeapsa a rămas definitivă după ce, pe 15 decembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursul inculpatei, cât şi pe cel al procurorilor DNA Craiova. În plus, conform deciziei judecătorilor, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale femeii îi este interzisă exercitarea oricărei funcţii în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice.

Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, la sfârşitul lunii martie 2011, a Manuelei Militaru, economist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe parcursul anului 2010 femeia, în calitate de economist în cadrul DSP Dolj, a pretins în mod repetat diverse sume de bani ce totalizau 35.000 euro şi 46.900 lei, primind efectiv 32.400 euro şi 44.900 lei de la 18 persoane pe care le-a lăsat să creadă că poate interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Gărzii de Mediu Dolj, în scopul angajării acestora în cadrul respectivelor instituţii ori în scopul pensionării medicale a unor rude apropiate. Manuela Militaru a fost reţinută pe 7 martie 2011, ziua următoare primind mandat de arestare preventivă, iar de atunci este după gratii.

În aprilie 2011 Tribunalul Dolj a condamnat-o pe inculpată la trei ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi, aceasta fiind obligată, în plus, la plata sumei de 31.150 de euro către 11 denunţători şi 33.100 lei către alţi opt denunţători. Pentru recuperarea banilor, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra apartamentului deţinut în Craiova de Manuela Militaru, măsură ce a fost menţinută de judecători.

Atât femeia, cât şi procurorii DNA Craiova au formulat apel împotriva deciziei Tribunalului Dolj. În urma judecării apelului, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au obţinut, la Curtea de Apel Craiova, interdicţia de a profesa într-o instituţie publică pentru Manuela Militaru. Astfel, instanţa a menţinut pedeapsa de trei ani pronunţată de Tribunal şi a dispus interzicerea dreptului de a exercita orice funcţie în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, pe o durată de 2 ani de la executarea pedepsei principale. Ambele părţi au făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 15 decembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile declarate de Manuela Militaru şi de procurori, astfel că pedeapsa de trei ani a rămas definitivă, din aceasta urmând să se deducă durata reţinerii şi arestării preventive, de la 7 martie 2011 la 15 decembrie 2011. Instanţa a interzis inculpatei, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, instanţa a interzis dreptul de a exercita orice funcţie în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, pe o durată de 2 ani de la executarea pedepsei principale.