O expoziţie temporară de mamifere sălbatice conservate în patrimoniul Secţiei de Știinţele Naturii a Muzeului Olteniei se deschide astăzi, la sediul instituţiei, din strada „Popa Șapcă” nr. 8, vernisajul fiind anunţat la ora 11.00. Realizată de muzeograf dr. Claudia Goga, expoziţia are caracter ecologic, biogeografic şi sistematic, prezentând piese valoroase existente în colecţia de mamifere din patrimoniul instituţiei, precum şi aspecte din viaţa acestora. Craiovenii vor putea admira frumoasele exponate până în luna iunie 2018.
Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Olteniei, colecţia de mamifere a instituţiei fost constituită începând cu anul 1952, fiind apoi îmbogăţită permanent. Ea conservă un număr de 750 de piese, reprezentând mamifere naturalizate, preparate umede, blănuri şi trofee, aparţinând la 57 specii, la care se adaugă cele 47 de piese care au fost preluate în custodie în anul 1997 de la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor Posada. La întocmirea colecţiei de mamifere şi-au adus contribuţia specialişti naturalişti: Elena Bazilescu, Constantina Sorescu, Mihai Cruce, Mircea Popescu, Ion Firu, Irina Păunescu, prin colectări rezultate în urma activităţii de cercetare în diverse zone biogeografice din ţară şi în special din Oltenia.
În expoziţie se regăsesc piese vechi, din anii 1903, 1907, 1909 (trofeu de căprior), 1910, 1916, 1917 (trofeu de lup), 1918 (trofeu de cerb), 1922 (trofeu de capră neagră), dar şi de specii de chiroptere (15 din cele 17 specii sunt prezente pe teritoriul Olteniei). Din cuprinsul acesteia: „Aspecte vizând sistematica şi biologia celor mai importante ordine de mamifere”, „Răspândirea lor zoogeografică”, „Diversitatea lor”, „Curiozităţi despre mamifere”.
„Fără îndoială, expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea patrimoniului muzeal. Scopul ei este de a face cunoscută colecţia de mamifere care conservă piese valoroase de o deosebită importanţă ştiinţifică”, se mai precizează în comunicatul de presă al muzeului. Specialiştii instituţiei subliniază că, în prezent, din cele aproximativ 100 de specii de mamifere din fauna României, 72 au nevoie de măsuri de ocrotire.