Zilele „Vintilă Horia”, la Segarcea

0
1274
Vintilă Horia – fotografie inedită

Biblioteca Orășenească „Mircea Rădina”, Primăria și Consiliul Local Segarcea, împreuna cu Liceul Tehnologic Segarcea și cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova organizează în perioada 5-18 decembrie Zilele „Vintilă Horia”, la centenarul nașterii scriitorului originar din localitatea doljeană Segarcea.

Programul se deschide astăzi, 5 decembrie, ora 11.00, când la Segarcea sunt așteptați să sosească oaspeți de seamă: acad. Basarab Nicolescu, scriitorul și istoricul Cristian Bădiliță, jurnalista de televiziune Marilena Rotaru, Ioana Costa, Claudia Drăgănoiu, Lucian Dîncă, Miruna Lepuş, Silvia Colfescu, Cristian Langa, Liviu Ilie, Mihaela Albu & Dan Anghelescu, Lucian Dindirică – managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Alexandru Ionicescu.

Cu acest prilej, va fi organizată o masă rotundă și vor fi prezentate cărțile „Memoriile unui fost Săgetător” de Vintilă Horia, „Scrisori din exil. Arhiva literară Basarab Nicolescu” de Traian D. Lazăr și Raluca Andreescu, „Eseistica lui Vintilă Horia – deschideri către transdisciplinaritate” de Mihaela Albu și Dan Anghelescu.

Portret al scriitorului realizat de Ion Neagu, din Segarcea

«„Cititorilor din Oltenia le aduc aminte că m-am născut la Segarcea și că în Viitor petrecut se află un poem intitulat Oltenească și dedicat exclusiv înțelegerii lor oltenești” spunea Horia Vintilă într-un interviu. Vintilă Horia nu a fost uitat la Segarcea! În fața Liceului Tehnologic din localitate, care cu mândrie îi poartă numele, se află amplasat un bust realizat de sculptorul Anton Barbu-Panaghia, iar biblioteca noastră îl sărbătorește an de an», a declarat bibliotecar Alexandra Barbu, de la Biblioteca Orășenească „Mircea Rădina” din Segarcea.

În semn de prețuire a scriitorului Vintilă Horia, Consiliul Local Segarcea, prin Hotărârea nr. 60 din 27 noiembrie 2015, i-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare – post mortem.