Pavel Badea şi Nicolae Giugea, lansaţi oficial în cursa electorală

0
354

Candidaţii PNL pentru alegerile locale din primăvară au fost lansaţi oficial, ieri, la Centrul Multifuncţional. A lipsit atmosfera cu ploaia de steguleţe şi confetti, dar, în schimb, discursurile au fost înflăcărate şi mobilizatoare, toţi candidaţii fiind puternic susţinuţi de cei doi co-preşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Liderul PNL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, i-a prezentat pe cei 80 de candidaţi pentru primăriile locale, vârfurile de lance fiind consilierul local Pavel Badea, pentru funcţia de primar al Craiovei, şi fostul prefect, Nicolae Giugea, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, co-preşedinte al PNL Dolj, cel care a coordonat evenimentul de lansare a candidaţilor, a făcut un portret al primarului pe care-l aşteaptă craiovenii şi l-a nominalizat pe candidatul PNL, Pavel Badea: „Un primar trebuie să respecte oamenii, ca să poată fi şi el respectat. Un primar trebuie să ştie ce trebuie făcut pentru oameni, pentru comunitate. Un primar trebuie să ştie să gestioneze resursele şi să asigure realizarea priorităţilor. Un primar trebuie să fie foarte aproape de oameni şi să fie cunoscut de oameni. Pavel Badea, un sportiv cunoscut, un foarte bun om de afaceri, un bun om de administraţie, consilier local, un om care poate să facă ceva pentru Craiova, pentru craioveni, pentru noi toţi”.

Badea a demontat promisiunile Olguţei Vasilescu

Pavel Badea şi-a început discursul cu o critică a promisiunilor electorale din 2012 ale actualui primar Olguţa Vasilescu. „Am aici, în mână, un pliant din campania din 2012 a doamnei Lia Olguţa Vasilescu şi o să vă citesc doar primele patru proiecte. 20.000 de noi locuri: craioveni, simţiţi că s-au făcut 20.000 de noi locuri de muncă ? 4.000 de noi locuinţe, în 4 ani: avem noi 4.000 de noi locuinţe, făcute în aceşti ani de doamna Vasilescu? Balta Craioviţei, zonă de agrement: avem noi acum zonă de agrement acolo? Reabilitarea termică a locuinţelor subvenţionate: am pierdut 100 de milioane pe acest proiect şi avem doar trei blocuri reabilitate pe acest proiect”. Badea a criticat şi panourile publicitare cu acordarea de ajutoare sociale pentru 17.000 de craioveni, spunând că acestea arată cât de rău o duc locuitorii acestui oraş. „Eu nu aş face niciodată public acest lucru, asta arată cât de rău stăm din punct de vedere economic, cât de rău ne este nouă craiovenilor, în această zonă. Avem un şomaj  de peste 10%, iar oraşe la fel de mari ca al nostru nu au şomaj aproape deloc. De ce la ei se poate şi la noi nu se poate?”.

 „Ştiu ce înseamnă să tragi cu echipa”

Pavel Badea şi-a motivat candidatura cu faptul că, spre deosebire de Olguţa Vasilescu, este legat de acest oraş. „Când a fost întrebată doamna Vasilescu dacă are interese imobiliare în Craiova, răspunsul dânsei a fost că nu are nici casă, nici teren în Craiova. Este trist ca primarul Craiovei nu are o casă în Craiova. Domnilor, eu am casă în Craiova, am familia în Craiova, am prietenii aici. Nu îmi este indiferent ce se întâmplă în acest oraş. Prezentul, trecutul, viitorul toate sunt legate de acest oraş. A fi primar al municipiului Craiova, pentru mine nu înseamnă a bifa o funcţie politico-administrativă pentru ca, eventual, să plec apoi la Bucureşti. Pentru mine a fi primar al Craiovei înseamnă să implementez o anumită viziune pentru acest oraş”. Badea a mai spus că a locuit zece ani în străinătate, cât a fost fotbalist, şi că acest lucru îl ajută să facă diferenţa între ce înseamnă o ţară dezvoltată şi alta nu. „Am fost sportiv de performanţă, am făcut parte din echipă, ştiu ce înseamnă să tragi cu echipa. Şi asta e valabil şi pentru celelalate comune. Dacă nu vom trage toţi în aceeaşi direcţie, o să mai stăm încă patru ani în opoziţie”, a punctat candidatul PNL.

”Nu excelăm decât prin numărul cel mai mare de şomeri”

Nicolae Giugea, fost prefect de Dolj, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a afirmat că îi este foarte dragă familia liberală şi că s-a decis să candideze deoarece este convins că judeţul este condus stângaci. „De 25 de ani se spune că judeţul Dolj este condus de stânga. Nu, de 25 de ani judeţul Dolj este condus stângaci. Oare de ce s-a reuşit acolo unde au fost întotdeauna cei de dreapta la putere, viaţa să se manifeste altfel pentru ei? Ne mândrim că avem cel mai mare judeţ din România. Nu excelăm decât prin numărul cel mai mare de şomeri, asistaţi social şi bolnavi de TBC. Asta e fundătura socială şi economică în care se află judeţul Dolj, la ora actuală”. Candidatul Nicolae Giugea a spus că, alături de echipa liberală, va scoate judeţul din această fundătură. „Nu îmi trebuie un an să învăţ pe unde sunt clanţele Consiliului Judeţean, nu îmi trebuie doi ani ca să înţeleg cu ce se ocupă instituţia, trei ani ca să cunosc drumurile din localităţi şi patru ani să-i cunosc pe primari şi să văd ce probleme sunt. Ştiu să ascult oamenii, să dialoghez cu ei şi am convingerea că vom face treabă bună împreună”.

„Liberalii vor guverna la nivelul judeţului Dolj”

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a încurajat pe candidaţi şi, în acelaşi timp, i-a responsabilizat pentru alegerile de anul viitor. „Mulţi îmi sunt amici, îi cunosc pe foarte mulţi, le urez succes şi ştiu că vom avea parte de o campanie grea, dar încununată de succes la final. Dar nu mai suntem partidul de 12%, de 20%, suntem cel mai mare partid din România şi avem peste 40% din opţiunile electoratului. Avem o responsabilitate uriaşă şi nu vreau să cred că cineva din această sală nu ştie ce se înseamnă povara a 40 de procente din electorat. Şi nu înseamnă doar critică. Da, PSD este prost, este tâlhar, este hoţ, este corupt, dar ce facem noi mai departe ca liberali? Avem nevoie de o strategie în fiecare comună, în fiecare oraş şi municipiu din judeţul Dolj, avem nevoie ca aceşti candidaţi, care vă reprezintă şi care ne reprezintă, să aibă strategii de creştere a comunităţii, de modernizare, de reformă. Avem nevoie să ştim să seducem investitorii. O administraţie de stânga niciodată nu va vrea progres, ci decât să majoreze ajutorul social, va încuraja lenea în loc să genereze locuri de muncă. Şi sunteţi pe primul loc la număr de şomeri în România, la numărul de asistaţi sociali. Însă dacă vom şti să ne mobilizăm şi să facem faţă acestei competiţii – aşa cum trebuie, fără demagogie, fără lozinci, fără să minţim -, dacă vom şti să spunem oamenilor adevărul şi vom încerca să prezentăm o ofertă de candidaţi şi proiecte, atunci da, liberalii vor guverna la nivelul judeţului Dolj”.

„Nicolae Giugea este un om care ştie multă administraţie”

După ce le-a mulţumit celor 17 primari care au rămas în partid, în ciuda „cântecele de sirenă ale lui Dragnea”, co-preşedintele Vasile Blaga a spus că are mare încredere în toţi primarii în funcţie şi în candidaţii nominalizaţi pentru alegerile din primăvară. „Nu l-am ales pe domnul Pavel Badea candidat la Primăria Craiovei doar pentru că a fost un foarte bun sportiv, ci şi pentru că are şi o mare calitate: a practicat un sport de echipă, politica şi administraţia fiind sporturi de echipă, nu individuale. Dar l-am ales pentru că, de departe, a stat cel mai bine în toate analizele şi sunt sigur că o va învinge pe doamna Vasilescu exact cum Klaus Iohannis l-a învins pe cel care părea invincibil, Victor Ponta. Tot aşa l-am desemnat şi pe domnul Giugea, pe care îl ştiu de vreo 20 de ani. Este un eminent profesor universitar, îndrumător de doctorate, dar este un om care ştie multă administraţie, a condus două primării în judeţ, a fost de două ori prefect, ştiu cum a muncit şi la inundaţii, nu a fost uşor. Este un om de toată isprava şi ne bazăm pe domnia sa”.

„Cine are două mâini şi două picioare trebuie să muncească”

În opinia lui Vasile Blaga, Craiova va fi câştigată de candidatul PNL, la fel şi judeţul. „Am convingerea că vom constitui cele mai puternice echipe în spatele nostru astfel încât să scoatem şi Craiova, Dolj şi Oltenia din mâna PSD. Dacă vor să rămână lucrurile ca acum să o aleagă pe Olguţa Vasilescu, votaţi tot PSD. Poate guverna oricine în Bucureşti, dar dacă administraţia de aici nu creează ea, la rândul ei, facilităţi pentru investitori, aceştia nu vor veni. Cele şapte parcuri industriale din Arad şi cele două din oradea le-au făcut primarii de acolo, ei au făcut infrastructura şi după aceea au venit investitorii. Că aceştia nu vin de dragul şi de ochii frumoşi ai nu ştiu cui, ei vin să câştige. Sunt convins că aceste lucruri le vom face şi aici”. Blaga a mai spus că pleacă, aşadar, cu convingerea că Pavel Badea va fi primarul Craiovei şi că judeţul va fi condus de domnul Giugea. „Nu voi susţine nici un guvern şi nu voi îndemna colegii să susţină nici un guvern care dă ajutoare sociale la care nu merită. Pentru că, din păcate, sunt şi din ăştia foarte mulţi. Ei sunt batalioanele de votanţi ai lui Vasileasca sau altora. Cine are două mâini şi două picioare trebuie să muncească. Spre bătrâni, spre copii, spre studenţi, acolo trebuie ajutoarele sociale şi la oameni care chiar au nevoie. Nu să-ţi cumperi voturile cu ajutoarele sociale”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN