Austriecii, cu ochii pe agricultura românească

0
388

Joi, 3 decembrie 2015, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a participat la cea de-a zecea ediţie a evenimentului Raiffeisen CerealExpert. În cadrul manifestării participanţii au avut ocazia să îşi exprime punctele de vedere cu privire la finanţarea sectorului agricol şi la importanţa acestuia pentru economia românească. În discursul său, ministrul Achim Irimescu a făcut o descriere a fondurilor europene disponibile pentru agricultorii români, referindu-se atât la plăţile directe, cât şi la oportunităţile de accesare a fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurală disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Ministrul s-a referit şi la importanţa unei stabilităţi legislative în domeniul agricol, precum şi la restructurarea cercetării agricole şi introducerea inovării în acest sector, apreciind că este nevoie de o creştere a performanţelor agriculturii româneşti. El a arătat că, pentru o evoluţie a agriculturii în ansamblul ei, sunt necesare eforturi atât din partea administraţiei, dar şi din partea fermierilor în sensul unei organizări corespunzătoare, prin crearea de cooperative agricole sau de asociaţii care să le reprezinte mai bine interesele în raport cu cei din piaţă.

Achim Irimescu a precizat că accesul fermierilor la finanţare este o problemă ce trebuie adusă în actualitate în scopul identificării unor noi mecanisme şi în acest sens aşteaptă reprezentanţii instituţiilor bancare să vină la discuţii pentru găsirea celor mai bune soluţii. Raiffeisen CerealExpert a fost lansat în noiembrie 2006.