Saci de nisip pentru apărarea Mânăstirii Popânzăleşti de apele Tesluiului

0
204

Angajaţii A.B.A. Jiu au intervenit în cursul nopţii de miercuri spre joi în satul Popânzăleşti, ce aparţine de comuna Drăgoteşti, cu 50 saci umpluţi cu nisip, pentru a ridica, preventiv, o linie de apărare în apropierea Tesluiului. Lucrarea fost amenajată pentru împiedicarea pătrunderii apei în curtea Mânăstirii Popânzăleşti în cazul în care pârâul ar fi creat probleme. Hidrologii au stabilit însă, ieri, că nivelul apei Tesluiului în amonte era în scădere.

În urma precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a revărsării pârâului Teslui, drumul DJ 641 Mischii – Caracal a rămas şi ieri închis în dreptul satului Pârşani, comuna Pieleşti. Partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal a fost inundată, în zona de sub traversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 70-80 m cu o înălţime a lamei de apă de 65 cm. Circulaţia în zonă se menţine închisă, până la retragerea apei de pe carosabil, fiind dirijată pe rute ocolitoare: pentru trafic uşor se va circula pe strada Vidin; pentru trafic greu se va circula pe ruta DC 87- DE 574 – DJ 641.

Jiul a atins cota de atenţie la Răcari

Debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice pe râul Jiu au fost  staţionare şi uşor variabile în bazinul superior şi în creştere în rest, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Nivelurile pe râul Jiu la staţiile hidrometrice s-au situat sub COTELE DE APĂRARE, cu excepţia s.h. Răcari care la ora 08.00 a atins COTA DE ATENŢIE (C.A.= 330 cm).

Debitele şi nivelurile pe afluenţi şi râurile interioare la staţiile hidrometrice au fost staţionare şi în scădere în bazinul superior şi în general în creştere în restul bazinului hidrografic aflat în administrare. Creşteri mai importante cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE  s-au înregistrat cu precădere pe unele râuri mici din sudul bazinului Jiu, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi a propagării din amonte. Se situează peste COTELE  DE ATENŢIE pârâul Orlea la sh Celei H = 181 cm  (CA + 1 cm), pârâul Desnăţui la sh Drăgoia H = 410 cm  (CA + 10 cm), pârâul Desnăţui la sh Călugărei H = 160 cm  (CA + 10 cm) şi pârâul Terpeziţă la sh Gabru H = 230 cm  (CA + 10 cm.

Pe afluenţi şi pe celelalte râuri interioare nivelurile la staţiile hidrometrice au fost staţionare şi în creştere cu 80 cm până la 173 cm. Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, în următorul interval pe râul Jiu şi afluenţii săi, nivelurile şi debitele vor fi în general staţionare şi variabile cu tendinţa de creştere în bazinul inferior, din cauza precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpada şi propagării.