Complicii lui Bercea Mondial din dosarul evaziunii de 1 milion de euro, puşi în libertate

0
507

Curtea de Apel Craiova a admis, miercuri, contestaţiile formulate de interlopul oltean Sandu Anghel zis Bercea Mondial, soţia sa, Fănica Anghel, şi ce doi oameni de afaceri, unul din Craiova, iar cel de-al doilea din Slatina, arestaţi preventiv săptămâna trecută într-un dosar cu un prejudiciu evaluat la aproximativ un milion de euro. Magistraţii craioveni au dispus punerea în libertate a inculpaţilor, lucru ce s-a şi întâmplat în cazul celor doi oameni de afaceri, Bercea Mondial şi soţia sa rămânând încarceraţi întrucât se află în executarea unor pedepse cu închisoarea.

Reamintim că miercuri, 26 noiembrie a.c., au fost aduşi la sediul DIICOT Craiova Sandu Anghel, de 47 de ani, deţinut la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsa de 8 ani şi 9 luni, pentru tentativă de omor calificat asupra unui nepot, dar şi soţia sa, Fănica Anghel, de 43 de ani, care era încarcerată la Penitenciarul Târgşor. Împreună cu ei, la audieri au mai fost aduşi Marian Dumitru Chitea, de 38 de ani, din Slatina, judeţul Olt (în 2009 a fost subprefect al judeţului Olt, a mai deţinut funcţia de şef al Serviciului de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Olt, şi a fost director al Hidroserv Olt) şi George Sergiu Dănişor, de 61 de ani, din Craiova.

Tranzacţii cu maşini şi terenuri de…1 milion de euro

Din cercetările poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova s-a stabilit că, în perioada 2007-2011, cei patru inculpaţi au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme, terenuri supraevaluate şi imobile prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina, firmă administrată de Marian Chitea şi de George Sergiu Dănişor, astfel încât să obţină câştiguri substanţiale fără să achite la bugetul de stat contribuţiile datorate. Mai exact, prin intermediul acestei firme, administrată în toată această perioadă de către inculpaţii Chitea Marian Dumitru şi Dănişor Sergiu, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu peste 20 de autoturisme, mare parte de lux, achiziţionate de la două societăţi din Piteşti. Autoturismele au fost cumpărate în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, prin Sandu Anghel şi fiul său Florin Anghel, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC Topcad Construct SRL Slatina. Maşinile au fost înregistrate în contabilitatea firmei ca mijloace fixe, însă au fost înstrăinate către membrii familiei lui Bercea Mondial sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate. Prin manopere similare, Chitea şi Dănişor au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate, prejudiciul cauzat fiind de 1 milion de euro, după cum au anunţat procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

În cursul zilei de joi, 27 noiembrie, toţi patru au primit mandate de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, însă au contestat hotărârea Tribunalului Dolj. Surse din rândul anchetatorilor spun că inculpaţii, prin intermediul avocaţilor, ar fi achitat prejudiciul creat, astfel că miercuri, 3 decembrie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a admis contestaţiile, dispunând punerea lor în libertate: „Admite contestaţiile. Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând: Respinge propunerea de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Dănişor George Sergiu, Chitea Marian Dumitru, Anghel Fănica şi Anghel Sandu. Dispune punerea de îndată in libertate a inculpaţilor Dănişor George Sergiu,Chitea Marian Dumitru, Anghel Fănica şi Anghel Sandu dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu pe 03.12.2014”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova. Cum Bercea Mondial şi nevasta sa se află în executarea unor pedepse privative de libertate, doar cei doi oameni de afaceri au fost puşi în libertate.