Continuă lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete de contrabandă

0
1264

În perioada 4 – 6 noiembrie, la Craiova se desfăşoară cel de-al doilea seminar internaţional, din cadrul Proiectului GRILLER – EU, finanţat de Comisia Europeană, prin OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), cu titulatura de „Bune practici în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete, în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”. Organizator este Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, parte în acest proiect, iar la evenimentul din aceste zile participă reprezentanţi de la structuri cu competenţă în eradicarea fraudei din Bulgaria şi Republica Moldova, alături de cei din România.

Ieri, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj  a fost gazda celui de-a de-al doilea seminar destinat luptei împotriva comerţului ilicit cu ţigarete, manifestare care s-a desfăşurat la sediul unui important hotel din Craiova. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut col.  Laurenţiu Vînturiş, împuternicit la comanda IJJ Dolj: „Este un proiect foarte amplu, care are perioadă de derulare de 15 luni, începând cu ianuarie 2019, finalizarea fiind în  martie 2020. Activitatea reuneşte specialişti în lupta împotriva fraudei din Bulgaria şi Republica Moldova, respectiv împotriva comerţului iligit cu ţigarete. Problematica abordată vizează realizarea schimbului de experienţă şi bune practice în domeniul contrabandei şi a contrafacerii produselor din tutun, plecând de la cele mai reprezentative cazuri soluţionate la nivelul fiecărei instituţii participante, dar şi modalităţi şi tehnici de investigare. Un plus îl aduce participarea experţilor Departamentului pentru Luptă Antifraudă, a reprezentanţilor Ministerului Public, Ministerului Finanţelor şi ai Companiei „British American Tobacco” România”. O prezentare a făcut şi maior Dan Moşteanu, împuternicit ca prim – adjunct al şefului IJJ Dolj şi, în acelaşi timp, manager al proiectului: „Ca urmare a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului, insituţia noastră îşi propune realizarea unei expertize în domeniu, pentru lucrătorii instituţiilor de aplicare a legii, implicate în lupta împotriva contrabandei şi a contrafacerii de produse din tutun, din România, Bulgaria şi Republica Moldova, în vederea continuării activităţilor împotriva comerţului ilicit cu ţigarete, care afectează atât bugetele ţărilor, cât şi interesele financiare ale Uniunii Europene”.

În 2017, peste 4,5 miliarde de ţigarete de contrabandă consumate în România

Contrabanda cu ţigartete este un fenomen amplu, iar efectele sunt cât se poate de vizibile. În luna aprilie a acestui an, la deschiderea oficială a proiectului amintit, s-a raportat, la nivelul Uniunii Europene, o pierdere totală de peste zece miliarde de euro, la bugete, iar, vorbind de România, în 2017, s-a constatat un consum de mai mult de 4,5 miliarde de ţigarete de contrabandă, care conţin substanţe periculoase cu mult mai mult decât cele care sunt produse în mod legal. Despre acest fapt a vorbit, ieri, subcomisar Ionuţ Florea, din cadrul Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj: „Este un fenomen amplu, cel al condrabandei cu ţigarete, de aceea am venit astăzi (ieri – n.r.) cu o temă – „Metode şi abordări impuse de necesitatea aplicării competenţelor materiale şi teritoriale, în lupta împotriva contrabandei cu tutun”. Suntem împreună, în această luptă, cu toate instituţiile implicate în diminuarea fenomenului”.