Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm, a fost ieri, prezent la Craiova, onorând astfel invitaţia mediului academic de a marca deschiderea „Zilelor Facultăţii de Ştiinţe”, eveniment ce s-a desfăşurat la Sala Albastră a Universităţii din Craiova, într-o atmosferă destinsă, cu o participare numeroasă, cu tineri dornici să afle lucruri noi despre democraţia americană. Întrebări interesante şi răspunsuri pragmatice, diplomatice dar punctuale, elaborate într-o matrice. Astfel, studenţii craioveni au putut sta de vorbă cu Excelenţa Sa, Hans Klemm despre alegerile prezidenţiale din SUA, despre sistemul de educaţie american, despre economia americană, despre războaiele din Vietnam şi Irak, dar şi despre situaţia din Siria şi problema imigraţie. Ambasadorul nu a ratat ocazia de a le vorbi tinerilor despre importanţa luptei împotriva corupţiei, un fenomen existent şi în SUA, după cum a menţionat şi diplomatul. Hans Klemm a felicitat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA şi a vorbit despre ţara noastră laudativ, fiind un model pentru Macedonia, Serbia sau Republica Moldova.
Cuvântul de deschidere l-a avut prof.univ.dr Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova, care a precizat motivul acestei reuniuni şi anume, de a marca în calendarul academic „Zilele Facultăţii de Ştiinţe”, iar acest lucru se face într-o companie remarcabilă a distinsului ambasador al SUA, Excelenţa SA Hans Klemm. Facultatea de Ştiinţe reuneşte departamentele: Chimie, Fizică, Geografie, Informatică, Matematică. De aproape 60 de ani, aici sunt pregătiţi studenţi în specializările Chimie, Geografie, Matematică-Fizică şi de peste 40 de ani în Informatică. „Ne bucurăm că acest eveniment l-a adus lângă noi, lângă dumneavoastră, dragi studenţi, pe mesagerul unei naţiuni ale cărei valori le împărtăşim cu toţii, naţiune care şi-a dezvoltat parcursul sub semnul libertăţii, sub semnul creativităţii, o naţiune care a crezut şi crede în continuare în ideea că omul poate să-şi depăşeasc capacităţile. Dragi studenţi, Universitatea din Craiova, una dintre cele mai importante universităţi din ţară, dar şi din peisajul european, vă pune la dispoziţie o infrastructură educaţională de excepţie. Mai mult decât atât, în ultima perioadă am încercat şi am şi reuşit să dezvoltăm parteneriate şi colaborări, sub ceea ce genetic îmi place să spun, o adevărată cultură a parteneriatului şi dialogului. Alături de noi sunt astfel peste 100 de instituţii şi companii, care oferă stagii de practică, stagii de practică personalizate, intership-uri, toate acestea ajutându-vă pe dumneavoastră să vă dezvoltaţi capabilităţile practice, astfel încât, la ieşirea de pe băncile facultăţii, să puteţi semna mult râvnitul contract de angajare. Domnule ambasador, aveţi în faţă studenţii Universităţii din Craiova. Vă invit astfel la un dialog deschis sub semnul libertăţii, sub semnul cunoaşterii”, a subliniat prof.univ.dr Cezar Spânu.
„Cel mai bun mod de a asigura o guvernare integră este să votezi”
Ambasadorul american a spus că vrea să discute cu studenţii, atât despre alegerile din SUA, cât şi despre cele din România. Diplomatul american a mai venit în Craiova, nu este la prima sa vizită, iar dialogul cu tinerii este o prioritate pentru mandatul său. „Este prima vizită a mea la Universitatea din Craiova. În Craiova eu am mai participat la un eveniment organizat de compania Ford şi apreciez faptul că beneficiaţi de stagii de practică şi de un număr de burse. Ford are planuri mari, vrea să se extindă în Craiova, asta este o veste bună. Astăzi ( n.r ieri) am venit să vă vorbesc nu numai despre alegerile din SUA, dar şi despre cele care vor avea loc în România, în luna decembrie. Este foarte important să participaţi în număr cât mai mare la vot. România se bucură de privilegiul de a avea democraţie, care poate supravieţui numai prin implicarea directă a cetăţenilor la vot. Cel mai bun mod de a asigura o guvernare integră este să votezi”, a spus Hans Klemm.
„Administraţia Obama susţine puternic alianţa NATO”
Ambasadorul SUA le-a explicat tinerilor din centrul universitar Craiova cum se desfăşoară o campanie electorală în SUA. „Începe de regulă cu aproximativ doi ani în urmă. În 2015, Donald Trump şi-a anunţat candidatura, şi apoi Hilary Clinton. În cei doi ani, cei doi candidaţi au făcut campanie electorală cu potenţiali contracandidaţi republicani şi democraţi. În cele din urmă Donald Trump a fost nominalizat în luna iulie ca fiind candidatul republican, iar în luna august Hilary Clinton”, le-a povestit studenţilor Hans Klemm. În ceea ce priveşte temele principale ale celor doi candidaţi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii a spus că ele se împarte pe subiecte de politică internă şi sunt cam cele mai multe şi desigur, subiecte pe politică externă. „Au fost câteva teme de campanie. În mod obişnuit se dezbat probleme de politică internă. Politica externă nu joacă un rol principal, dar în această campanie câteva chestiuni de politică externă au ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale. De exemplu, când unul din candidaţi a întrebat dacă aliaţii NATO vor respecta angajamentele asumate sau dacă o să răspundă intimidărilor. Această problemă a apărut în contextul politic actual având în vedere faptul că administraţia Obama susţine puternic alianţa NATO. Contracandidaţii au avut poziţii diferite. Clinton a susţinut mai mult interevenţionism în Siria, pe când Trump nu”, a mai precizat Excelenţa Sa, Hans Klemm.
O altă temă a campanie…corupţia
Studenţilor craioveni li s-au prezent şi celelalte teme de campanie din SUA, de exemplu, rolul femeii în societate având în vedere că Hillary Clinton este prima femeie care candiează la funcţia de preşedinte al Americii. „S-a discutat şi despre rasism dar şi despre faptul că în Constituţia SUA se consfinţeşte instituţia sclaviei. Acum există dezbateri despre respectarea drepturilor afro-americanilor. S-a discutat despre relaţia afro-americanilor cu forţele de ordine, dacă poliţia se comportă aşa cum trebuie sau dacă poliţiştii se simt respectaţi de afroamericani. Structura demografică a Statelor Unite ale Americii este în continuă schimbare. Se estimează că în 2040 americanii albi şi caucazienii vor fi minoritari. O altă temă a campanie a fost corupţia şi faptul că se fură din banii statului. Şi în SUA, la fel ca în multe alte state, există structruri care apără anumite persoane. Unul din candidaţi a spus că este privilegiat şi probail că după alegeri va fi cercetat penal…”, a mai spus Hans Klemm. Diplomatul american a fost întreb de studenţi şi despre corupţia din România, iar Excelnţa Sa a vorbit despre succesul în lupta anti-corupţie pe care îl au instituţiile statului român, evidenţiind-o în mod expres pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.
„Educaţia este din ce în ce mai importantă pentru a reuşi în carieră”
Tot în campania prezidenţială din SUA s-a discutat aprins despre criza economică care a afectat atât România, vorbim de momentul 2010, cât şi SUA. „Unii cred că a plecat din SUA. Creşterea economică în SUA a încetinit. Din 2000 creşterea medie a venitului a scăzut. Amercanii din clasa de mijloc şi-au văzut veniturile scăzând sau stagnând”, a spus Hans Klemm. Dezvoltarea economică a legat-o imediat de educaţie, de pregătire. „Educaţia este din ce în ce mai importantă pentru a reuşi în carieră este nevoie de absolvirea unor studii de licenţă sau chiar de master. Americanii care nu au studii au descoperit că e greu să obţină astfel oportunităţi economice. Candidatul republican a promis să reducă taxele şi impozitele, să dezvolte învăţământul, sănătatea şi protecţia mediului. Clinton a promis că va face investiţii în infrastrucrtură, în dezvotarea căilor de comunicaţii, investiţii în căi ferate, autostrăzi…”, susţine Hans Klemm.
Imigraţia, subiectul central
Imigraţiei a fost un subiect central chiar de la începutul campaniei, susţine diplomatul american. „S-a pus accent şi pe imigrarea cetăţenilor mexicani din SUA către Mexic şi Trump a avut succes susţinând această îngrijorare pentru americani. S-a discutat şi dacă imigranţii din ţările musulmane se pot integra în SUA şi Clinton a spus că da şi Obama a susţinut chiar că au avut rezultate foarte bune, nu numai imigranţii musulmani ci şi cei veniţi din alte ţări. Marţi se va decide cine va fi ales pe următorii partru ani. Se vor alege şi membri Congresului, membri Camerei reprezentanţilor şi o treime a Senatului…”, a conchis Ambasadorul SUA.