Un ghid care îşi propune să sprijine statele membre cu dificultăţi în cadrul procedurilor de achiziţii publice

0
315

Comisia Europeană a publicat un ghid care îşi propune să sprijine statele membre cu dificultăţi în cadrul procedurilor de achiziţii publice. Ghidul îi va ajuta pe funcţionarii publici din întreaga Uniune să identifice şi să evite cele mai frecvente erori în procedurile de achiziţii în cadrul proiectelor co-finanţate prin intermediul Fondurilor structurale şi de investiţii europene.

Cu ocazia publicarii acestui ghid, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat că una din prioritatile sale este să sprijin statele membre să îmbunătăţească modul în care gestionează şi investesc fondurile UE. „Acest ghid este un instrument preţios în acest scop. Prin reducerea erorilor din cadrul procedurilor de achizitii publice, investitiile europene vor produce mai repede efectele asteptate privind cresterea economica si crearea locurilor de munca, iar bugetul Uniunii Europene va fi protejat”. Comisia Europeana pune în practică iniţiativa “Un buget al Uniunii Europene axat pe rezultate concrete”, și ia măsuri pentru a se asigura că banii contribuabililor sunt cheltuiți în mod eficient și transparent. Cele mai des întâlnire erori în procedurile de achiziții publice se produc din cauza capacității administrative insuficiente. Din acest motiv, Comisia Europeană ia măsuri pentru a întări capacitatea administrativă și pentru a îmbunătăți sistemele de gestiune și control.

Corina Creţu

O mare parte din finanţările UE este injectată în economia reală

Începând cu data de 1 decembrie, comisarii Creţu şi Bieńkowska vor avea o serie de întâlniri pentru a evalua progresele realizate în îmbunătăţirea sistemelor de achiziții publice din cadrul politicii regionale a UE. Ghidul publicat de Comisia Europeană conţine exemple de bune practici, studii de caz şi informaţii utile pentru a-i ajuta pe cei implicați în planificarea, selecţia şi implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Comisarul european pentru piaţă internă, industrie şi antreprenoriat, Elżbieta Bieńkowska, a spus la rândul său că o mare parte din finanţările Uniunii Europene este injectată în economia reală prin procedurile de achiziţii publice. „Licitarea transparentă a contractelor publice este esenţială pentru maximizarea efectelor cheltuirii fondurilor publice. Comisia Europeană publică un ghid care va asigura că toate regulile şi modalităţile de lucru sunt bine înţelese şi aplicate în practică. Programele finanțate din fonduri europene se vor desfăşura aşadar cu respectarea termenelor, pentru a sprijini coeziunea şi creşterea economică”.

Acest ghid face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei de a sprijini statele membre și regiunile să îmbunătățească modul în care gestionează și investesc fondurile europene. Printre celelalte măsuri luate de Comisie se numără platforma Peer2Peer, prin intermediul căreia funcționarii publici din întreaga Uniune pot face schimb de experiență și de bune practici, și Pactele de integritate, un instrument care își propune să îmbunătățească transparența și responsabilitatea în cadrul procedurilor de achiziții publice.