Corlăţean: Am propus simplificarea procedurilor şi mărirea numărului de cabine de vot în străinătate

0
156

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere (prin care cei care nu votează la secţia unde sunt arondaţi declară că nu au mai votat şi nici nu o să mai voteze şi la altă secţie) şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul. După întâlnirea cu reprezentanţii BEC, ministrul a menţionat că declaraţia pe propria răspundere va putea fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţie să fie doar semnată. Totodată, MAE doreşte ca decizia BES din 2 noiembrie, prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare, să fie menţinută. Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal şi creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu. “A fost ridicată chestiunea completării acelei liste, acelui tabel cu datele cu caracter personal. Ştiţi că în străinătate nu există acele liste electorale care sunt în România, cu nume, prenume, date, atunci cetăţenii, potrivit legii, trebuie să completeze cu nume, prenume, CNP, adresă şi aici se pierde foarte mult timp. Problema pe care am ridicat-o şi eu este dacă, respectând legea, nu s-ar putea simplifica, eventual păstrarea CNP, a oraşului, şi nu a tuturor datelor, stradă, număr”, a explicat Corlăţean. Cât priveşte personalul insuficient de la secţii, ministrul a menţionat că MAE este pregătit să pună la dispoziţie diplomaţi imparţiali, care nu fac politică, pentru completarea acestor birouri, ceea ce va permite şi multiplicarea cabinelor de vot.

Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, la începutul şedinţei de guvern, ca în turul doi, în frunte cu ministrul de Externe, toţi secretarii de stat sau din conducerea ministerului să fie într-o capitală unde au fost probleme. “În frunte cu ministrul, toţi secretarii de stat sau din conducerea ministerului veţi fi duminică, 16 noiembrie, într-o capitală unde au fost probleme, la Londra, la Paris. Vă alegeti, dar răspundeţi personal şi seara, chiar dacă sunt ales preşedinte, dacă rămâne vreun român care nu poate să voteze, plecaţi toţi din funcţii. Cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a spus Ponta.

Membrii BEC au avut ieri o întâlnire cu reprezentanţi ai MAE, pentru identificarea unor soluţii viabile în vederea unei bune desfăşurări în străinătate a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie. Potrivit unui comunicat al BEC remis Agerpres, în conformitate cu prevederile art.12 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. În afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate sunt stabilite de ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pe site-ul MAE, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor. Durata votării este stabilită prin dispoziţiile art.44 alin. (1) şi art.46 din aceeaşi lege, în conformitate cu care votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. BEC precizează că nu poate modifica dispoziţiile imperative ale legii care prevăd închiderea secţiilor de votare la ora 21,00.

Reamintim că duminică, 2 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, sute de români au stat la cozi la secţiile de votare din Italia, Franţa şi Germania, dar nu au mai apucat să voteze, deoarece secţiile s-au închis la ora 21.