Sărbătoarea păpuşilor: spectacol-fantezie cu personaje de poveste, baloane de săpun şi focuri de artificii

0
438

Teatrul „Colibri”, în casă nouă!

O clădire primitoare, cu un hol animat de zeci de personaje de poveste, „străjuind” covorul roşu pe care sunt întâmpinaţi oaspeţii, şi cu o sală de spectacole încăpătoare şi veselă – aşa arată noua casă a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, inaugurată duminică seara. Actori ai instituţiei, ca şi ai companiilor MAG şi UNINVENTED THEATRE din Bucureşti şi ai trupei MARIONETART din Arad au însufleţit scena, bucurându-i pe cei câteva sute de copii, părinţi şi bunici veniţi să vadă show-ul de gală. Unul care a marcat, totodată, debutul celei de-a 65-a stagiuni a teatrului. Surprizele de tot felul – de la fotografii în Căsuţa Fermecată imprimate „la minut” pe magneţi, actori pe catalige ori deghizaţi în piraţi, costume care mai de care mai frumoase şi mai spectaculoase, focuri de artificii, însoţite de muzică şi jocuri de lasere şi lumini – au făcut deliciul serii. Şi au anunţat doar începutul unei lungi serii de spectacole prezentate de-acum încolo de Teatrul „Colibri” în noua casă: pe Calea Bucureşti nr. 56.

Printre baloane de săpun, actori pe catalige şi piraţi neînfricaţi…

Show-ul s-a deschis, la lăsarea întunericului, în faţa teatrului, acolo unde, nerăbdători, copiii s-au adunat cu mult înainte de ora de începere anunţată, strigând în cor „Colibri”. Mai întâi, mii de baloane de săpun şi-au luat zborul, împinse de suflul… actoricesc al celor de la MARIONETART, adică Nuţi Dorobanţu şi Sorin Dorobanţu, care, „cocoţaţi” pe catalige, au mai împărţit micilor spectatori şi zâmbete, şi bezele… S-au jucat apoi cu focul – la propriu! – actorii companiei MAG, costumaţi în piraţi şi acompaniaţi de ritmuri alerte, al căror impresionant moment a fost îndelung aplaudat.

Primarul şi invitaţii din ţară, curioşi şi nerăbdători precum copiii

Din aer liber, spectacolul s-a mutat în holul teatrului, unde copiii au fost întâmpinaţi de o suită de personaje de poveste – unele privindu-i cuminţi din expoziţia de scenografie a maestrului Eustaţiu Gregorian, altele, ca prinţul cel galant, prinţese cu rochii fermecătoare ori jandarmul pus pe şotii, mişcându-se nestingherite printre ei. Toate s-au făcut dintr-o dată nevăzute şi au reapărut din spatele cortinei doar după ce spectatorii şi-au ocupat locurile în sala nou-nouţă.

S-au amestecat în mulţimea curioasă şi nerăbdătoare şi oficialităţi locale, ca primarul Lia Olguţa Vasilescu, şi directori ai celorlalte instituţii de cultură din Craiova, ca şi o mulţime de invitaţi din ţară. Între aceştia: Lavinia Jemna Oltenau – directorul Centrului Cultural Român din Koln (Germania), Ioana Bogăţan – managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, Mihaela Soloceanu – directorul Teatrului „Arlechino” din Braşov, Florin Dumitru – directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Aşchiuţă” din Piteşti, Eva Labadi – managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Merlin” din Timişoara, artistul Ciprian Huţanu – profesor şi actor-păpuşar din Iaşi, şi mulţi, mulţi alţii. «Bine aţi venit la cea de-a 65-a stagiune a Teatrului „Colibri”!» le-a urat tuturor managerul instituţiei, teatrologul Adriana Teodorescu.

„Spectacol în spectacol”, sub privirile Bibicului şi ale damei lui

O mulţime şi o diversitate de momente artistice au fost pregătite pentru această aniversare, prezentate sub forma „spectacol în spectacol”. „Omul obosit de muncă şi preocupaţiunile lui vine să caute la teatru un moment de emoţiune artistică. Vine să ceară de la artă câteva momente binefăcătoare de distracţiune intelectuală”, au „decretat” Bibicul şi cu dama lui (alias Mugur Prisăcaru şi Adriana Ioncu), care, comod aşezaţi în fotolii, au urmărit (şi comentat!) cu maxim interes fiecare „capitol” al poveştii special scrise pentru acest eveniment.

Sub privirile lor şi ale celor aproape 400 de spectatori, Motanul Încălţat s-a pornit în căutarea castelului Căpcăunului – înfricoşător personaj care, odată transformat în şoricel, a şi fost înghiţit de cotoi! Ieşiţi din cufărul fermecat, balerina, cu al graţios dans, şi sensibilul violonist au demonstrat încă o dată măiestria trasului de sfori a artiştilor de la MARIONETART Arad. Ritmul s-a schimbat brusc într-unul exploziv al unui colaj de melodii, pe care flexibilul Bob a dansat energic, printre rotocoale de fum, vesele jocuri de lumini şi o ploaie de confeti.

Show complet, cu foc de artificii, pe acordurile imnului teatrului

Momentul celor patru artişti de la UNINVENTED THEATRE din Bucureşti a emoţionat prin sensibilitate, aceştia aducând în scenă magia păpuşii Eva în mărime naturală, parcă desprinsă din altă lume, şi a sa poveste de dragoste (cu care, în această primăvară, au ajuns şi la emisiunea „Românii au talent” de la ProTV). La rampă au ieşit şi actorii Teatrului „Colibri”, cu o suită de personaje din spectacolele instituţiei, şi cei ai MARIONETART, cu Bătrânul păpuşar. Show-ul s-a încheiat, în ropote de aplauze, cu un spectaculos foc de artificii, pe acordurile imnului Teatrului „Colibri”, pe care s-au înlănţuit în dans toţi protagoniştii: „E sărbătoarea păpuşilor/ Aici, în lumea poveştilor!/ E sărbătoarea păpuşilor/ Bun venit copiilor!”.

La primăvară, copiii se vor putea bucura şi de un loc de joacă în aer liber

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” a primit în administrare imobilul de pe Calea Bucureşti nr. 56 la începutul lunii iunie a acestui an, printr-o hotărâre a municipalităţii craiovene, care l-a preluat, prin închiriere, de la Clubul Cultural al Sindicatului Liber Electroputere. Momentul a fost unul îndelung aşteptat de păpuşari, având în vedere că, din 2006, de când a fost evacuată din strada „Al. I. Cuza” nr. 16, vizavi de Universitate, instituţia nu a mai avut un sediu propriu, cu scenă de spectacole şi spaţiu suficient. O vreme şi-a găsit adăpost la Proiect S.A., iar din 2009 până de curând a fost chiriaş într-o clădire situată pe strada „Împăratul Traian” nr. 28-30.

 

„Transformările” prin care a trecut noua casă au fost posibile graţie finanţării Primăriei Craiova, care a alocat nu mai puţin de 800.000 de lei pentru lucrări de reparaţii, renovare şi reamenajare. Iar investiţiile vor continua! La spectacolul aniversar de duminică seara, primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a promis copiilor că, la primăvară, lângă „noua căsuţă din poveşti” va apărea un loc de joacă, „cu tobogane, castele colorate şi tiribombe”. Sediul de pe Calea Bucureşti nr. 56 dispune, la parter şi etaj, de o suprafaţă utilă de 1.150 mp şi este închiriat pentru o perioadă de 8 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului.

„Iată-ne, aşadar, deschizând larg porţile Fabricii de poveşti electroCOLIBRI, care este nu numai un sediu, ci un bastion al devenirii Craiovei Capitală Culturală Europeană în 2021”, a afirmat managerul teatrului, Adriana Teodorescu.

Ioana Bogăţan – managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia:

«Spre norocul nostru, al celor care lucrăm în teatrele de păpuşi, se mai întâmplă astfel de evenimente fericite. Teatrul de păpuşi nu trebuie pierdut, teatrul de marionete, la fel. De teatrul de animaţie, în general, trebuie să avem grijă. Aşadar, nu putem decât să ne bucurăm când au loc momente ca cel de la Craiova. A fost un spectacol de-a dreptul emoţionant şi o felicit pe Adriana Teodorescu pentru că a făcut un lucru atât de frumos şi atât de măreţ într-un timp atât de scurt. Felicit şi municipalitatea, pentru că e extraordinar că se interesează de acest teatru. Să ai azi asemenea sediu, o astfel de trupă şi un aşa director… Copiii din Craiova trebuie să fie foarte fericiţi! Îi doresc Teatrului „Colibri” să aibă sute de deschideri de stagiuni şi tot mai multe şi mai bune spectacole!».

Mihaela Soloceanu – directorul Teatrului „Arlechino” din Braşov:

«Îmi place să cred în continuare că suntem solidari în branşă, de aceea am venit azi aici. În plus, Adriana Teodorescu îmi este o bună prietenă, e un om deosebit, un om de valoare. Mi s-a părut extraordinar spectacolul, mi-a plăcut felul în care a fost gândit şi realizat acest eveniment, de o eleganţă superbă. A fost o reuşită! E mare lucru în vremurile de azi că un teatru se mută în casă nouă. Felicitări şi autorităţilor locale, sub oblăduirea cărora se află „Colibri”. Teatrul merita cu prisosinţă acest moment. Îi doresc multe succese şi să ajungă la peste 165 de stagiuni!».