Compania TeatroImmagine din Veneţia, Italia, va prezenta miercuri, 7 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, spectacolul de commedia dell’arte „Bărbierul din Sevilla”, pe muzica lui Gioachino Rossini. Evenimentul este organizat de Institutul Italian de Cultură din România şi prilejuit de Săptămâna Limbii Italiene în Lume. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu donaţii în favoarea Fundaţiei „Casa Speranţei”. Biletele se distribuie gratuit la Agenţia TNC (tel. 0251.413.677).
Commedia dell’arte este, cu siguranţă, cel mai cunoscut şi iubit gen din teatrul italian. „Artă” însemna „meserie”, iar aceste companii erau formate din profesionişti şi nu, aşa cum se întâmplase până atunci, din amatori. Începând cu anul 1500, companiile de comedianţi italieni – şi în mod special veneţieni – au început să străbată în lung şi-n lat mai întâi Italia, apoi Europa, răspândind peste tot folosirea măştilor şi comedia în stil italian. Tocmai măştile şi mima reprezintă două caracteristici ale acestui gen de teatru. Spectacolele nu aveau texte scrise, ci canovacci (scheme sumare ale acţiunii) şi se bazau pe improvizaţia actorilor care reprezentau în stil popular viaţa socială, familială, dragostea, trădarea, adulterul, foamea, sărăcia, puterea.
Commedia dell’arte a încununat istoria teatrului cu multe succese, transmiţându-ne un vast patrimoniu de teme, de limbaje, de tehnică a actorului care se foloseşte de propriul corp, de gesturi, de voce, de pantomimă, pentru a construi personaje şi a comunica cu publicul. Doi mari actori italieni contemporani, cunoscuţi în toată lumea, Dario Fo şi Roberto Benigni, sunt dovada vie a vitalităţii mereu actuale a commediei dell’arte.
Pe firul acestei tradiţii se situează spectacolul „Bărbierul din Sevilla” în versiunea prezentată de Compania TeatroImmagine. Este vorba despre o reinterpretare într-o manieră tipică commediei dell’arte, a celebrei opere lirice de Gioachino Rossini. «Este o operă bufă, uşoară, cu siguranţă una din cele mai celebre şi mai iubite din panorama melodramatică a tuturor timpurilor. Deja din textul libretului lui Cesare Sterbini se simţea joaca şi amuzamentul din această „poveste de dragoste”. Acest „Bărbier din Sevilla” nu este decât un pretext pentru a se amuza şi pentru a amuza publicul, cu ironie şi autoironie, cu abilitate şi simpatie, fără a pierde din vedere latura muzicală», menţionează organizatorii.
Compania veneţiană TeatroImmagine a luat naştere în 1989, la iniţiativa unui mic nucleu de tineri actori cu diferite experienţe în domeniul teatrului popular veneţian. Implicarea comună în redescoperirea commediei dell’arte, un gen spectaculos, cu o mare tradiţie în cultura italiană şi în mod special în cea veneţiană, a îndemnat grupul către o continuă cercetare a tehnicilor de improvizaţie şi interpretare a canoanelor păstrate de-a lungul timpului, a pantomimei şi a folosirii măştilor. În decursul anilor, membrii grupului şi-au îmbogăţit bagajul artistic în urma confruntărilor şi colaborărilor cu actori şi companii de nivel european.
Succesele înregistrate în lume în timpul numeroaselor turnee (Suedia, Germania, Franţa, Olanda, Grecia, Turcia, Polonia, Egipt, Tunisia, Malta, Cipru), precum şi participările la importante manifestări, precum Festivalul Internaţional de Teatru dela Cairo(Egipt) şi Festival Les Baroquiales de la Nisa, sunt cea mai bună carte de vizită a Companiei TeatroImmagine, dar şi garanţia unei seri amuzante şi de neuitat atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici.
Congregaţia „Surorile Săracilor Părintelui Vincenzo Morinello” a fost fondată la Licata (Italia), pe 30 mai 1901, sub forma unei mici organizaţii de caritate. A fost recunoscută prin aprobarea episcopală, emisă la 12 iulie 1924, de Mons. Bartolomeu Lagumina, episcop de Agrigento, care a aprobat, de asemenea, statutul şi regulamentul fondatorului – preotul Vincenzo Morinello (n. 5 decembrie 1870 – d. 4 ianuarie 1939). Sfântul Scaun a acordat congregaţiei, în data de 27 octombrie 1978, dreptul pontifical, aprobând „ad experimentum” regulamentul inspirat din Conciliul Vatican II. La 31 ianuarie 1984 statul italian a recunoscut personalitatea juridică a congregaţiei.
În România, mai exact la Craiova, organizaţia este prezentă din anul 1991. Iniţial a fost achiziţionată o casă modestă pe strada „Deva”, apoi s-a luat iniţiativa construirii uneia mai mari, în care să poată fi găzduite persoane în vârstă şi în care să se poată desfăşura toate activităţile pentru săraci. Cu ajutorul multor binefăcători din Italia a fost ridicată „Casa Speranţei”, tot în Craiova, pe strada „Bucura”, inaugurată în 2001, în prezenţa autorităţilor, a Unitals şi a surorilor lui Don Morinello. Actualmente locuiesc aici, pe lângă surori, 15 femei în vârstă, cărora li se oferă ajutor material, dar şi spiritual.
În prezent, Congregaţia „Surorilor Săracilor Părintelui Morinello” are un număr de 115 surori răspândite în comunităţile din Italia, Columbia şi România, care, prin stilul lor de viaţă, încearcă să pună în aplicare oriunde se află carisma fondatorului. Începând cu anul 2002, congregaţia include şi grupul de laici numit „Prietenii lui Don Morinello”, ai cărui membri sprijină surorile în activitatea lor de caritate faţă de cei în nevoie.