Pentru studiul tratamentelor post-traumatice ale cancerelor – Primul institut de cercetare a Borului, din lume, se va deschide la Podari

0
494

Prea puţin cunoscută în România, însă preluată ca informaţie pe mai toate continentele lumii, o cercetare realizată la Craiova, în cadrul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură, poate revoluţiona piaţa farmaceutică pe segmentul prevenţiei post-tratament a cancerelor de sân şi prostată. Studiul, început cu 30 de ani în urmă, are la bază un compus natural organic al Borului – fructoboratul de calciu –, despre care specialiştii spun că are o acţiune non-toxică asupra organismului şi poate fi ingerat în cantităţi foarte mari. În câteva zile, în localitatea Podari, urmează să se deschidă şi primul institut din lume care studiază compuşii naturali ai Borului, pe baza căruia specialiştii vor să prevină reapariţia afecţiunilor oncologice.

Romulus Scorei

Trei decenii de studiu

În anii ´90, la Facultatea de Agricultură din Craiova – Secţia Horticultură, avea să continue o cercetare extrem de importantă pentru lumea medicală, demarată de mai multă vreme în institute de specialitate din SUA şi Franţa. Asta întrucât, spune prof.univ.dr. Romulus Scorei, „era foarte greu să faci cercetare în acest domeniu, în România”. Acum, după trei decenii de studii, şi unul de la descoperirea compusului care face deosebirea între această investigaţie medicală şi altele asemănătoare, urmează să se deschidă şi o Bază de cercetare la Podari, unde se va pune la punct o serie de tehnologii de obţinere a unor compuşi naturali ai Borului, pentru utilizarea lor în agricultură, zootehnie şi medicină umană.

Bază de cercetare, unică în lume

Iniţiativa creării unui asemenea institut i-a aparţinut prof. univ dr. Romulus Scorei, şi a fost implementată printr-un proiect european de dezvoltare regională, în valoare de un milion de euro. „Am reuşit, în circa 30 de ani de cercetare, să identificăm şi să sintetizăm – ştiţi că în natură cel mai greu este să identifici şi după aceea să refaci în câteva ceasuri sau ani ceea ce natura a făcut în câteva milioane de ani – un compus care se găseşte în natură, şi care se numeşte fructoborat de calciu. Acesta are nişte proprietăţi speciale asupra celulei vii. Iar acest Institut care se deschide peste o săptămână, este unic în lume, deoarece este axat pe aceşti compuşi naturali ai Borului, mai exact se ocupă în mod special şi în exclusivitate de acest fructoborat de calciu”, a afirmat prof. univ. dr. Romulus Scorei, managerul Institutului de cercetare de la Podari, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parteneriat strategic cu America

Deşi Institutul se va ocupa doar de partea de cercetare şi dezvoltare a activităţii biologice a compusului respectiv, acesta spune că există şi o parte comercială, mai multe companii străine fiind interesate de vânzarea produsului:  „Cercetarea este extrem de avansată, ea a presupus şi o parte comercială interesantă. Există o companie din Illinois, SUA, care a fost interesată de cercetările noastre, şi am făcut o alianţă strategică cu dânşii. La ora actuală, cercetarea acestui produs, legată de activitatea lui biologică, în special ca medicament şi nutraceutic, este făcută în România, iar piaţa, mai exact comercializarea, este făcută de compania din SUA, în toată lumea”.

„Medicamentul este încă al României”. Deocamdată

Potrivit cercetătorului, fructoboratul de calciu este pus, în prezent, pe pieţele din  America şi Europa, în toată Asia, chiar şi în România, însă doar ca supliment nutritiv. „Cea mai interesantă parte a acestui compus este activitatea lui de chemoprevenţie, pentru câteva tipuri de cancer hormonal: cancerul de sân şi cancerul de prostată. De fapt, toată cercetarea nostră a fost axată pe această activitate de prevenţie împotriva celor două cancere, în perioada post-tratament, pentru că există foarte puţine tratamente în lume, care încearcă să stopeze această proliferare necontrolată a afecţiunilor oncologice”, a explicat prof. univ. dr. Scorei. Acesta a adăugat: „Medicamentul este încă al României. Deocamdată aşteptăm o firmă interesată de el, pentru că este foarte valoros; Nu trebuie să-l dăm unei companii care să-l omoare, ci care să-l scoată pe piaţă”.

***

Efectele fructoboratului de calciu asupra organismului uman

„În general, efectele fructoboratului de calciu sunt aceleaşi ca şi ale Borului, dar, Borul, în general, are o activitate sub formă de acid boric sau borax, care este extrem de toxic. Şi, atunci, acest fructoborat de calciu, care în mod natural se găseşte în peretele celular al plantei, are acţiunea Borului, care este un microelement cu efecte extraordinar de valoroase în prevenţia cancerului de prostată, în special, şi a cancerului de sân. În acest sens, sunt cunoscute cercetările altor colective din America. Însă, noi am venit cu un produs absolut non-toxic şi care poate să fie ingerat în cantităţi foarte mari. De exemplu, produsul nostru poate fi ingerat de la câteva grame, până la o jumătate de kg pe zi, fără nici un efect negativ, ceea ce este un lucru excepţional” – Prof. univ. dr. Romulus Scorei, Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova.

***

Pe piaţă, sub formă de supliment alimentar

În prezent, produsul nu este avizat ca medicament, ci ca nutraceutic (supliment nutritiv) şi se găseşte şi pe piaţa din România. „Noi vrem însă să-l transformăm în medicament. De fapt, lucrurile sunt mult mai profunde, ştiinţific vorbind, de fapt, noi am descoperit că fructoboratul de calciu, care se găseşte în natură, are o concentraţie extrem de mică, de un izomer al lui, care se numeşte fructoborat de calciu monoester, şi, de fapt, acest produs este cel care era activ, asta a fost descoperirea noastră. Noi l-am izolat, l-am identificat şi vrem să-l transformăm în medicament”, spune cercetătorul român. „Acesta este motivul pentru care americanii au dorit să susţină financiar continuarea cercetării”.