45 de ani de învăţământ superior economic la Craiova

0
375

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii Craiova, una din instituţiile de prestigiu al învăţământului superior, cu programe de studii bine cotate şi în clasamentul actual al Ministerului, Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a sărbătorit, ieri 45 de ani de existenţă şi istorie. Cu un corp profesoral bine pregătit, facultatea a  dat societăţii româneşti economişti de prestigiu.  A pornit de la maşina de calcul şi a ajuns să aibă în dotare cele mai moderne laboratoare, cu calculatoare de ultimă generaţie. Acest moment al bilanţului, a 45 de ani de existenţă şi rigoare, a  reunit în Sala Albastră a Universităţii din Craiova decani ai centrelor universitare din întreaga ţară, profesori din străinătate, dar  şi absolvenţi şi autorităţi locale, care i-au consemnat în plan social. În acest cadru, facultatea a primit cea mai înaltă distincţie a Academiei de Studii şi Economice din Bucureşti, Medalia de Aur „Virgil Madagearu” din partea rectorului instituţiei, prof.univ.dr. Ion Gheorghe Roşca, cu menţiunea că este a doua instituţie din ţară căreia i-a fost conferită o asemenea medalie. Este probabil facultatea care şi-a păstrat rigoarea în timp.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi-a deschis porţile pe data de 5 octombrie 1966. Atunci i-au trecut pragul primii studenţi, 166 la număr, care au fost întâmpinaţi de primul decan, prof.univ.dr. Ion Botea alături de un corp profesoral alcătuit din câteva cadre didactice. Avea trei specializări Economia industriei, construcţiilor şi transporturilor, Contabilitate, Economie Agrară. Anul universitar 1990-1991, important moment de referinţă pentru întreaga societate românească, deschide procesul tranziţiei în învăţământ.

În acest context, facultatea este hotărâtă să aleagă o altă direcţie. Proiectează o nouă structură organizatorică, transformă radical oferta educaţională şi, prin efort propriu, începe un vast proces de modernizare. Trece astfel de la economia planificată la economia de piaţă. În acest context, curricula a suportat modificări structurale profunde, adaptate viziunilor moderne în economie. „În prezent, facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are peste 10.000 de studenţi şi 153 de cadre didactice, din care 70 sub vârsta de 40 de ani. Oferta educaţională, cuprinde 7 domenii de licenţă, studii de master şi doctorat. Relaţiile de colaborare, iniţiate cu instituţiile de profil din ţările europene şi Statele Unite ale Americii au permis facultăţii să dezvolte importante schimburi de experienţă şi să înfiinţeze Institutul European de Administrare a Întreprinderilor, Centrul Româno – American de Resurse pentru Învăţare şi Centrul Româno – American pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii”, a precizat prof.univ.dr. Lucian Buşe, decanul facultăţii.

Patru domenii de studii sunt de categoria „A”

Programele de studii ale Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt foarte bine cotate şi în clasamentul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Domeniile Cibernetică, statistică şi informatică economică, Contabilitate, Management, Relaţii Internaţionale au fost cotate ca fiind de categoria „A”,  Administrarea Afacerilor şi Finanţe sunt în categoria „B”, iar domeniul Economie, înfiinţat de doar doi ani, este de categoria „E”.

Evoluţia instituţiei de învăţământ superior a fost apreciată şi de rectorul Universităţii, prof.univ.dr. Ion Vladimirescu, care a pus accentul pe rolul său în această perioadă de criză.

„De-a lungul celor 45 de ani de existenţă Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor s-a dezvoltat constant. Economiştii pe care dumneavoastră îi formaţi trebuie să fie capabili să găsească cele mai bune metode de valorificare economică, pentru aplicarea celor mai bune strategii de dezvoltare economică, în aşa fel încât criza pe care o traversăm să fie optim depăşită. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor pe care o sărbătorim astăzi, cu nedisimulată emoţie, joacă un rol cheie în dezvoltarea unei societăţi a cunoaşterii şi a calităţii, o societate în care, este clar că găseşte competitivitate economică”, a precizat prof.univ.dr. Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova.

Activitate recunoscută prin distincţii

Activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor au fost recunoscute, ieri, prin premii şi distincţii acordate atât echipei manageriale, cât şi corpului profesoral. Din partea Senatului Universităţii din Craiova, rectorul Ion Vladimirescu a a acordat proesorului universitar dr. Lucian Buşe, decanul facultăţii  Diploma de Excelenţă pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea învăţământului superior şi medalia omagială. Preşedintele Consiliul Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a acordat prin intermediul profesorului univ.dr. Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, o plachetă omagială pentru „aportul corpului profesoral la formarea celor 45 de ani de învăţământ superior”. Facultatea a primit şi cea mai înaltă distincţie a Academiei de Studii şi Economice din Bucureşti, Medalia de Aur „Virgil Madagearu” din partea rectorului instituţiei, prof.univ.dr. Ion Gheorghe Roşca. De asemenea, Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest, oltean la origine, a acordat Diploma Honoris Causa atât conducerii Universităţii din Craiova cât şi decanului Lucian Buşe cât şi profesorilor dr. Marcel Drăcea, dr.Constantin Roşca şi dr. Marin Opriţescu.

La rândul său, conducerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a acordat diplome de Excelenţă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului universitar, autorităţilor locale, primarului Antonie Solomon, preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, ambii, absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ, cât şi prefectului de Dolj, Nicolae Giugea.

***

Momentele studenţiei, rememorate de absolvenţi

Momentul aniversar al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a trezit amintiri legate de studenţie absolvenţilor. Momente din perioada respectivă au fost rememorate şi de primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a mărturisit că era unul din studenţii care învăţa mai mult în sesiune.

„Am emoţii mari, chiar dacă am experienţă la ieşirea în public. Când vin în acest imobil îmi aduc aminte de tinereţea zvăpăiată. Am fost un student atipic, n-aveam exemple de urmat, nu îmi plăceau tocilarii, nu îmi plăceau cei care trădau. Solomon era direct. A doua zi decanul Buşe ştia ce a spus Solomon de fiecare dată în căminul 8 sau 9 unde am stat eu în cei patru ani de studenţie. Nu am fost un student extrem de studios. Învăţam numai în sesiune. Restul timpului meu era ocupat cu altceva. Trebuia să mă descurc să trăiesc, fiindcă proveneam dintr-o familie săracă şi trăiau toţi pe lângă mine. În facultate mi-am cunoscut soţia şi am învăţat să devin mai responsabil”, a spus Antonie Solomon.

***

Economiştii, soluţia pentru a ieşi din criză

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, prezent la festivitate, a subliniat că se va putea ieşi din criză numai cu ajutorul economiştilor. „Eu vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi. Economiştii sunt cei care dau soluţii, pentru ieşirea din criză, juriştii legalizează actele, iar, noi, inginerii suntem puşi la muncă. Împreună trebuie să reuşim. Sunt vremuri grele”, a spus Nicolae Giugea.

***

Ion Gh. Roşca: Învăţământul de azi e concentrat mai mult pe evaluare

Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, prof. Ion Gh. Roşca a subliniat faptul că, în prezent la festivitatea aniversară a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova a precizat că, în ultimul timp, învăţământul este concentrat în jurul birocraţiei evaluărilor. „Aproape nu mai facem şcoală şi ne preocupăm de evaluare. Nu mai punem accent pe ceea ce transmitem studentului. E important cuvântul ISI şi nu prestaţia profesorului în faţa copilului. Sper ca generaţiile viitoare să înţeleagă că prima vocaţie a profesorului este de a transmite, în primul rând, sentimente şi al doilea rând, cunoştinţe”, a spus rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.