Observator al pieţei zahărului ce furnizează analize şi statistici pe termen scurt

0
317

Ultimul sistem existent de cote agricole din Uniunea Europeană, cel care gestionează producţia de zahăr, a fost eliminat începând cu data de 30 septembrie, după aproape 50 de ani. Sfârşitul sistemului de cote le oferă producătorilor posibilitatea de a-şi adapta producţia la oportunităţile comerciale reale şi simplifică totodată gestionarea politicilor şi sarcina administrativă pentru operatori, cultivatori şi comercianţi.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat: „Sfârşitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul nostru, european, al zahărului şi marchează o altă etapă însemnată din orientarea către piaţă a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-şi extinde schimburile comerciale pe pieţe internaţionale, iar cu sprijinul adecvat în materie de politici din partea Comisiei Europene – cum este Observatorul pieţei zahărului, care furnizează informaţii prompte şi relevante despre piaţă – ei ar trebui să dispună de toate posibilităţile care să le asigure reuşita. Sunt convins că, din momentul în care a fost hotărâtă data la care vor lua sfârşit cotele de zahăr, industria şi-a asigurat o poziţie favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunităţile pe care le prezintă eliminarea acestor cote.

Un tarif la import substanţial al UE

Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European şi statele membre în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), în urma unui amplu proces de reformă şi restructurare iniţiat în 2006. Sectorul zahărului va putea fi susţinut în continuare prin măsuri precum un tarif la import substanţial al UE (în afara acordurilor comerciale preferenţiale), sprijin pentru depozitarea privată, măsuri de răspuns rapid la crizele grave ce afectează preţurile, sprijin pentru venit destinat fermierilor sub forma plăţilor directe, sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele în dificultate şi, nu în ultimul rând, posibilitatea negocierii colective a condiţiilor de repartizare a valorii.

Sfârşitul sistemului urmează reformei semnificative a sectorului

        Având în vedere sfârşitul sistemului cotelor, Comisia a ameliorat transparenţa pe piaţa de profil. În acest sens, a fost creat un Observator al pieţei zahărului ce furnizează analize şi statistici pe termen scurt, precum şi analize şi perspective care să sprijine fermierii şi procesatorii în administrarea eficace a activităţii. Sistemul cotelor de zahăr a fost introdus în 1968, o dată cu primele reguli din cadrul politicii agricole commune (PAC) referitoare la zahăr şi cu un preţ de sprijin pentru producători fixat la un nivel semnificativ mai mare decât preţul de pe piaţa mondială. Sfârşitul sistemului urmează reformei semnificative a sectorului, din perioada 2006-2010.