Popoarele mării

0
896

În perioada epocii bronzului târziu civilizaţiile au progresat într-un ritm impresionant în regiunele Mării Egee şi mediteraneene de est. Regatele creşteau, se stabilea o anumită conduită şi avansau tehnologiile . Micenienii şi minoicii aveau  palate complexe în Grecia şi Creta iar hitiţii dominau teritoriul Turciei de azi.
Canaaniţii controlau cea ce avea să devină Ţara Sfântă – Israel, Lebanon şi Iordania. Dar în jurul anilor 1200 î.Hr., totul se va schimba.

Pe parcursul unei generaţii toate aceste civilizaţii vor fi aproape complet şterse de pe hartă. Iar cei care au supraveţuit au fost aruncaţi cu o mie de ani în urmă, pierzând capacitatea de a scri, sunt aruncaţi cu  mult timp înapoi de la nivelul atins în domeniul artei, al tehnici arhitecturale şi ceramice dezvoltate timp  sute de ani.

Acest eveniment a fost parte a cea ce este acum cunoscut sub numele  “colapsul Epocii Bronzului” şi rămâne una din cele mai mari pete negre în istorie. Una din cauzele bizarului colaps a fost acest misterios „Popor al Mării” – grup neafiliat de războinici de mare, tehnologic mai inferiori, care făceau incursiuni pe aceste teritorii.

Problema este că istoricii au încă foarte puţine idei de unde au venit aceşti războinici sau ce au devenit după ce cuceririle lor s-au încheiat în Egipt. De asemenea, rămâne necunoscut modul în care aceste “Popoare ale Mării” au reuşit să cucerească civilizaţii cu sute de ani mai avansate în cea ce priveşte armamentul.

Dar fără înregistrări consistente din timp, şi având doar detalii împrăştiate privind originea acestor stranii războinici, niciodată nu vom afla originea adevărată a lor.

Sursa