Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur: “Un stat puternic are nevoie de instituţii puternice bazate pe valori”

0
388

Administraţia publică şi mediul academic din Craiova au primit ieri, vizita istorică a preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, care a fost însoţită de Artemy Karpenko, director adjunct Cabinet preşedinte APCE) şi Cristian Urse, însărcinatul cu afaceri a.i. de pe lângă Consiliul Europei. Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a făcut o prezentare interesantă  judeţului, scoţând în evidenţă latura inovativă a acestei zone. A vorbit şi despre fondurile europene şi importanţa lor, precum şi despre lipsa locurilor de muncă şi disponibilitatea reprezentanţilor administraţiei de a primi investitori. Anne Brasseur a precizat că de regulă, aceste vizite se fac doar la nivelul capitalelor, dar pentru că deputatul Ionuţ Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE i-a lansat invitaţia, nu a putut să-l refuze, colaborarea dintre cei doi fiind una excelentă. Preşedintele APCE a mai fost întâmpinat de prefectul judeţului, Sorin Răducan, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu; vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan şi Alina Tănăsescu precum şi de mai mulţi parlamentari de Dolj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, ne-a dovedit încă odată, dacă mai era nevoie, că este o gazdă excelentă şi a încercat să-şi depăşească propriul record. Şeful administraţiei doljene s-a evidenţiat ieri, prin modul în care a ştiut să-şi structureze discursul, punând înaintea realizărilor personale, succesul înaintaşilor noştri, a inventatorilor originari din Dolj. L-a evocat pe Henri Coandă, pe Petrache Poenaru, iar la final, a conchis cu câteva realizări în domeniul infrastructurii, sănătăţii şi culturii,  care ar putea să-i convingă pe investitorii europeni că şi la Craiova se pot face afaceri cu miză mare. “Îi mulţumim colegului nostru, Ionuţ Stroe pentru că v-a adus în judeţul Dolj şi vă multumim dumneavoastră că aţi reuşit să faceţi această vizită, extrem de importantă. Veţi avea o amintire frumoasă legată de această zi, sunt convins. Veţi afla lucruri interesante despre oamenii din regiunea noastră, extrem de inventivi, de curajoşi”, a precizat Ion Prioteasa.

Ion Prioteasa : „Si în această zonă a României, trăiesc oameni de  bună calitate”

Şeful administraţiei doljene nu l-a ratat din expozeul său nici pe Gogu Constantinescu şi nici pe Brâncuşi, Muzeul de Artă găzduind cele mai de valoare opere ale sculptorului, considerat de noi mai mult oltean. „Iar de fiecare dată, când ne vedem cu o delegaţie din străinătate, ne imagimăm că apare automat o întrebare din partea invitaţilor şi anume, “de ce ne-au adus pe noi aici, la Craiova?!”. Şi noi dorim astfel să scoatem în evidenţă că şi în această zonă a României, trăiesc oameni, oameni de bună calitate, iar eu le spun invitaţilor că poate nu au ştiut, dar dacă au venit cu avionul, acest lucru a fost posibil doar pentru că din acest judeţ provine Henri Coandă, inventatorul zborului cu reacţie. Văd că aţi început să scrieţi, de aceea vreau să vă spun că cel care a inventat stilul este tot o personalitate, care este originar tot din judeţul Dolj şi se numeşte Petrache Poenaru. Şi mai sunt şi alţi oameni învăţaţi, în octombrie 1881, în Craiova, s-a născut Gogu Constantinescu cel care a inventat sonicitatea. Dar nu îl uităm nici pe Brâncuşi, care a trăit în această regiune, cel mai important sculptor, iar Muzeul de Artă are şase opere care-i aparţin” a spus Ion Prioteasa.

Sorin Răducan : „Asigur aplicarea şi respectarea Constituţiei

Prefectului de Dolj, Nicolae Sorin Răducan i-a explicat înalt oficialului european care este menirea sa, ca reprezentant al Guvernului şi ce îl interesează cel mai mult pe timpul mandatului său. Acesta a spus că asigură aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice. Totodată, acesta a menţionat că va acţiona pentru menţinerea climatului de pace socială şi a comunicării permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale.  „Având în vedere faptul că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei constituie „conştiinţa democratică a Europei”, prezenţa dumneavoastră în judeţul nostru confirmă vocaţia europeană a acestuia. Vizita dumneavoastră este un semnal pozitiv pentru judeţul Dolj şi Regiunea Oltenia”, a sublinita prefectul de Dolj.

„Calafatul, pus pe harta Coridorului IV European”

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit şi despre programele de integrare socială a cetăţenilor romi, dar şi despre problemele pe care aceştia le au în Uniunea Europeană. Prefectul a oferit şi un exemplu de bună practică, implementat de Prefectura in colaborare cu alte institutii.  „Am convingerea că vasta dumneavoastră experienţă ne va ajuta în dezvoltarea unor noi proiecte la nivelul judeţului. Legătura cu Bulgaria este asigurată de  podul Vidin-Calafat, o realizare importantă, care pune Calafatul pe harta Coridorului IV European de transport de mărfuri şi persoane. În calitate de prefect al judeţului Dolj sunt un susţinător fervent al educaţiei şi încurajez implementarea standardelor şi principiilor europene. Întrucât egalitatea şi nondiscriminarea reprezintă obiectul de activitate al unei importante comisii a APCE, doresc să vă evidenţiez că în judeţul Dolj există o importantă minoritate romă mai precis 29839 de cetăţeni. În această ordine de idei, eforturile noastre au fost concentrate pe îmbunăţirea accesului la educaţie prin predarea în limba maternă de către profesori de rromani. Ca un exemplu de bună practică, la nivelul judeţului Dolj se implementează Acordul-cadru între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), Consiliul Judeţean Dolj, şi Instituţia Prefectului Judeţului Dolj…”, a precizat Sorin Răducan.

Lia Olguţa Vasilescu : „Vizitaţi Parcul Romanescu, premiat la Paris !”

Prezent la acest eveniment, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a pus în valoare noile investiţii făcute în oraş, precum şi pe cele în curs de implementare, fiind într-un fel cartea de vizită a Băniei, solicitându-i preşedintelui APCE, Anne Brasseur să fie unul din ambasadorii Craiovei, să susţină acest minunat oraş, în demersul curajos de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2012. Luxemburgul, ţara de origine a înaltului oficial european, având deja în palmares, de două ori acest titlul, în 2007, împărţindu-l chiar cu municipiul Sibiu. „Din păcate, vizita dumneavoastră este foarte scurtă şi nu puteţi vizita nişte lucruri minunate în acest oraş, dar poate data viitoare veţi veni în calitate de turist, nu într-o calitate oficială, şi veţi vizita Parcul Romanescu, fiind considerat una dintre primele cinci destinaţii din lume, fiind premiat cu aur la Paris, la categoria parcuri naturale. De asemenea, puteţi vizita  centrul istoric, aflat acum în reconstrucţie, pe fonduri europene, cu o valoare de peste 12 milioane de euro, Craiova fiind considerat după Bucureşti, oraşul cu cele mai multe imobile de patrimoniu. De asemenea, avem Muzeul de Artă, unde a fost adăpostit Guvernul polonez, în cel de al Doilea-lea Război Mondial şi care adăposteşte una din cele mai preţioase colecţii, Brâncuşi. Oraşul Craiova se pregăteşte să devină Capitală Culturală Europeană, în 2021. Şi ne pare rău că anul acesta nu mai suntem ca în 2007, alături de Luxemburg în această cursă, pentru Capitală Culturală Europeană. Anul acesta va fi anul României şi al Greciei, în 2021. Vă aşteptăm cu mare drag la Craiova şi ne bazăm pe susţinerea dumneavoastră pentru Craiova Capitală Culturală Europeană. Vă ştiu o luptătoare pentru legalitatea de şanse şi oraşul acesta are şansa să aibă primar femeie, ca şi dumneavoastră.”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Ionuţ Stroe : „Să schimbăm climatul de confruntare politică cu unul al dialogului”

Deputatul Ionuţ Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, iniţiatorul acestui demers a ţinut să precizeze că vizita nu este lipsită de importanţă, că este prima de acest gen, care are loc în afara Bucureştiului şi că este momentul să se depăşească discursul politicianist şi să se treacă la un dialog al construcţiei politice. „Şi eu vă mulţumesc că aţi onorat invitaţia şi vreau să spun că vizita dumneavoastră este cu atât mai importantă şi specială, pentru că este prima în afara Bucureştiului. Acest eveniment socio-diplomatic, dacă mi se permite să spun astfel, vine într-un moment special, pentru comunitatea noastră, pentru că noi, cu toţii ne dorim ca oraşul nostru să fie unul deschis, european, o viitoare capitală prosperă a unei regiuni istorice şi bineînţeles, o viitoare Capitală Culturală Europeană, în 2021. Cred că a venit momentul să schimbăm discursul politicianist, practic, să schimbăm climatul de confruntare politică cu unul al dialogului. Modul în care putem colabora este extrem de divers, un exemplu ar fi chiar acesta, adică, prezenţa dumneavoastră la Universitatea din Craiova, dar sunt convins că colaborarea va continua şi în alte direcţii”, a spus deputatul Stroe.

„Încercăm să înţelegem locuitorii unui stat în toată diversitatea lor”

 Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, după ce a urmărit cu mare atenţie intervenţiile gazdelor, a încercat să facă referiri punctuale la toate problemele prezentate, menţionând că a remarcat caracterul creativ al doljenilor, succesul accesării fondurilor europene şi dorinţa unanimă de a deveni Craiova, Capitală Culturală Europeană. „Am primit cu plăcere invitaţia de a veni în România şi după aceea invitaţia de a veni la Craiova. În general, în vizitele oficiale se vede doar Capitala, din păcate, ţara nu, aşa că astăzi ( n.r ieri) este o excepţie, dar vizitele acestea au ca scop crearea de contacte şi înţelegerea cât mai corectă a condiţiilor cetăţenilor ţării respective. Desigur un stat şi locuitorii săi au o mare diversitate, încercăm să-i înţelegem în toată diversitatea lor, iar în afara capitalelor provocările sunt diferite, aceasta fiind şi multmirea mea ca am putut veni in judetul dv. Domnul preşedinte, prin prezentarea dumneavoastră, am înţeles şi eu pentru prima oară, că reprezentanţi un judeţ de oameni creatori, inovatori, în toate domeniile. De fapt ceea ce faceţi dumneavoastră acum, utilizând fondurile europene, la o rată fruntaşă în România se datorează faptului că aţi moştenit acest potenţial inovativ. Aţi avut norocul să-l moşteniţi, dar şi să-l utilizaţi. Această dezvoltare a infrastructurii trebuie să fie etapa prealabilă dezvoltării economice, care va antrena şi crearea de noi locuri de muncă, pentru că am înţeles că sunteţi unul din oraşele afectate de criza economică, cu o rată a şomajului mare”, a subliniat oficialul european.

Anne Brausser : „Instituţii pe care ne bazăm – statul de drept, apărarea democraţiei şi drepturile omului”

Anne Brasseur a apreciat afirmaţia prefectului de Dolj, vizavi de statul de drept şi a adus în discuţii criza economică şi combaterea corupţiei. Totodată preşedintele APCE a remarcat în fruntea unui mare oraş, o femeie primar şi s-a arătat mulţumită în ceea ce priveşte egalitatea de şanse. „Multumesc domnului prefect că a afirmat că este paznicul statului de drept în regiunea. De multe ori, în situaţii de criză uităm să subliniem, să apreciem importanţa instituţiilor pe care ne bazăm, statul de drept, apărarea democraţiei şi drepturile omului. Mă bucur să găsesc o doamnă în fruntea unui oraş atât de important. Consiliul Europei apăra egalitatea. Dar în ciuda acestor eforturi, în cei 65 de activitate a Adunării Parlamentare, sunt abia a doua femeie preşedinte. Aţi vorbit despre titlul de Craiova Capitală Culturală Europeană şi vreau să spun că atunci când Luxemburg a obţinut acest titlu, eram viceprimar, am fost chiar o perioadă îndelungată, adică, în 1995, eram acolo când am fost declaraţi Capitală Culturală Europeană. Iar în 2007 am împărţit acest titlu cu Sibiul, dar acest lucru s-a datorat unui motiv istoric. Vreau să-i spun şi domnului Ionuţ Stroe, că delegaţia României la Consiliu face o muncă excelentă”, a spus Anne Brasseur.

Dreptul de vot al Rusiei, suspendat în APCE

Preşedintele APCE a vorbit şi de criza din Ucraina şi de relaţia Adunării Parlamentare cu Rusia. „După anexarea Crimeei, am suspendat imediat, în cadrul Adunării, dreptul de vot al Rusiei, dar asta nu înseamnă că nu dorim să le mai vorbim. Nu violenţa este cheia problemelor cu care ne confruntăm, ci dialogul este soluţia. Din nefericire, Europa se confruntă cu o criză îngrozitoare, iar criza din Ucraina este cea mai grea criză după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar există şi alte crize pe care uităm să le evocăm. De aceea voi aminti trei. Primul ar fi combaterea corupţiei, al doilea, combaterea excluziunii, iar al treilea este oprirea unui val de xenofobie, al unui discurs plin de ură care se diseminează în mediile europene. Din acest motiv, rolul Consiliului devine foarte important. Iar valorile pe care le apărăm împreună sunt foarte importante, fără ele nu putem construi, iar un  stat puternic are nevoie de instituţii puternice bazate pe aceste valori. Din acest motiv vă mulţumesc pentru toate eforturile pe care le depuneţi, inclusiv în sensul integrării cetăţenilor de etnie rromă”, a conchis oficialiul european.

Au fost apreciate condiţiile de studiu

Tot ieri, timp de câteva ore, la Sala de Consiliu a  Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a avut loc o întâlnire a delegaţiei conduse de Anne Brasseur cu studenţi, doctoranzi, cercetători postdoctorat şi cadre didactice ale instituţiei. Temele abordate au fost preponderent din domeniul juridic (libertăţi fundamentale, drepturile omului), dar şi teme conexe (politică externă, activitatea parlamentară de la nivelul Consiliului Europei). Anne Brasseur şi-a început vizita la Universitate printr-un tur al sălilor de clasă. Aceasta s-a exprimat public că este încântată de ceea ce vede şi că este o unitate academică de nivel european, nu numai din punct de vedere al calităţii actului educaţional, dar şi al condiţiilor de studiu. Reprezentanţii Universitaţii i-au spus înaltului oficial că investiţia este făcută pe fonduri europene şi este un brand al regiunii.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur :

Născută la 19 mai 1950, în Luxembourg, Anne Brasseur este o personalitate recunoscută la nivel internaţional, ocupând de-a lungul carierei sale funcţii importante. La nivel naţional a fost membru al Camerei Deputaţilor a Marelui Ducat de Luxemburg în perioada 1979-1999 şi din 2004 până în prezent; ministru al Educaţiei şi Sportului în perioada 1999-2004; viceprimar al oraşului Luxemburg între 1982-1999 şi 2005-2009; consilier municipal al oraşului Luxemburg în perioada 1976-1981.

La nivel internaţional a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în perioada 1993-1999 şi din 2004 până în prezent; membru al Adunării Parlamentare a Francofoniei din 2004 până în prezent; membru al Adunării Parlamentare a Uniunii Europei Occidentale  în perioada 2004-2009; membru al Adunării Parlamentare Nord Atlantice  în perioada 1979-1993. Din ianuarie 2014 este preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.