Un nou proiect de rezoluţie autorizează o intervenţie militară americană de 90 de zile în Siria

0
304

Un nou proiect de rezoluţie parlamentară, din care AFP a obţinut o copie, a fost elaborat marţi de Senatul american pentru a-i permite lui Barack Obama să lanseze atacuri militare în Siria timp de 60 de zile, cu o posibilă extensie la 90 de zile. Această versiune a textului autorizează recurgerea la forţă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, înlocuind-o pe cea trimisă Congresului de către Casa Albă sâmbătă, care era considerată ca acordându-i prea mult spaţiu de manevră preşedintelui. 

„Comisia de Afaceri Externe a Senatului a elaborat o autorizare pentru recurgerea la forţă militară care reflectă voinţa şi preocupările democraţilor şi republicanilor”, a anunţat preşedintele comisiei, democratul Robert Menendez, într-un comunicat. Rezoluţia „nu autorizează utilizarea forţelor americane la sol în Siria în scopul operaţiunilor de luptă”, precizează documentul consultat de AFP. Acest nou text caută să câştige susţinerea aleşilor democraţi şi republicani încă sceptici din Congres. Acesta era posibil să fie supus la vot în cadrul comisiei de Afaceri Externe începând de ieri, ceea ce ar permite întregului Senat să îl dezbată la reuniunea parlamentară de luni. În paralel, preşedintele Barack Obama a început ieri un turneu european de trei zile, menit să atragă mai mulţi parteneri străini alături de politica sa privind Siria, relatează Associated Press şi AFP. Ieri, acesta a ajuns la Stockholm, în Suedia, unde va sta două zile. În timpul şederii sale aici, Obama se va întâlni cu premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, şi va fi primit de regele Carl Gustaf al XVI-lea. El se va întâlni, de asemenea, la Stockholm, şi cu alţi lideri nordici: premierii danez, norvegian şi islandez, precum şi cu preşedintele finlandez.

Rusia are un plan de contracarare a posibilelor atacuri americane

Rusia are un plan de acţiune în cazul în care preşedintele american va obţine sprijinul Congresului SUA cu privire la utilizarea forţei împotriva Siriei, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un amplu interviu acordat marţi seara agenţiei de presă Associated Press şi postului de televiziune Pervîi Kanal, cu prilejul summitului G-20 de la Sankt-Petersburg (5-6 septembrie), citat ieri de agenţia de presă Regnum. Şeful statului rus a amendat insistenţa cu care corespondentul AP, John Daniszewski (vicepreşedintele agenţiei), încerca să afle în ce constă anume acest plan, notează agenţia, citată de presă. „Lucraţi în mass-media sau la CIA? Îmi puneţi întrebări care sunt puse de angajaţi ai altor instituţii. Acestea sunt planurile Rusiei în cazul evoluţiei situaţiei după primul, al doilea sau al treilea scenariu.Avem propriile noastre idei despre ce şi cum să facem în cazul fie a unei acţiuni în forţă sau fără forţă” în Siria, a afirmat Putin, adăugând că „încă este prematur să vorbim despre aceasta”.

Turcia participă la un atac în orice condiţii

Turcia este gata să participe în orice moment la o coaliţie pentru o intervenţie militară în Siria, o operaţiune pe care o consideră justificată de atacurile contra civililor, indiferent că se dovedeşte sau nu că regimul preşedintelui Bashar al-Assad a folosit arme chimice, a declarat, ieri, prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit EFE. „Noi am spus deja că suntem gata să ne asumăm locul în orice fel de coaliţie”, a afirmat Erdogan, într-o conferinţă de presă înaintea plecării spre Sankt Petersburg, unde va participa la summitul G20.

48% dintre americani sunt împotriva atacurilor aeriene contra Siriei

Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale ţării lor împotriva regimului sirian, arată două sondaje publicate marţi, în momentul în care administraţia Obama desfăşoară o campanie pentru a obţine acordul Congresului de a lansa o astfel de operaţiune. Aproape una din două persoane (48%) se declară împotriva unor atacuri aeriene americane împotriva Siriei, faţă de 29% care se declară în favoarea acestora (23% nu au nici o opinie), potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center for the People and the Press. Aproape trei sferturi dintre persoanele intervievate de Pew (74%) cred că atacurile în Siria s-ar traduce prin represalii împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor în regiune, peste şase din zece (61%) cred că acestea ar duce la un angajament pe termen lung în ţară. Şi abia o treime (33%) cred că ele ar permite efectiv descurajarea pe viitor a folosirii armelor chimice. Sondajul Pew Research Center a fost realizat în perioada 29 august – 1 septembrie, pe un eşantion format din 1.000 de adulţi şi are o marjă de eroare de 3,7 puncte.