Studenţi din 26 de ţări vin să înveţe medicină la Craiova

0
404

După ce în vară peste 1.000 de absolvenţi de liceu au concurat pentru locurile scoase la concurs de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova, instituţia de învăţământ superior pare tot mai atractivă şi pentru studenţii din străinătate. Tineri din nu mai puţin de 26 de ţări, din Africa, Europa, Asia şi America de Nord, s-au înscris să studieze medicina la Craiova.   

Cei 137 de studenţi străini care s-au înscris, anul acesta, pentru a urma cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova provin din ţări precum Angola, Arabia Saudită, Camerun, Canada, Egipt, Iran, Irak, Germania, Franţa, India, Kenya, Maroc, Iordania, Grecia, Irlanda, Nigeria, Norvegia, Portugalia, Siria, Statele Unite, Suedia, Tunisia, Norvegia sau Ucraina. Statele cu cea mai bună reprezentare în rândul străinilor înscrişi la UMF Craiova sunt însă Israel -29 de studenţi,  Italia – 22 de studenţi şi Marea Britanie – 20 de studenţi.

Programele de studiu al UMF Craiova, apreciate de străini

În ultimii ani, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a devenit tot mai atractivă pentru studenţii din afara graniţelor mai ales prin prisma faptului că diplomele care se eliberează aici sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Astfel, un absolvent al UMF poate să se angajeze în spitalele europene, în condiţiile în care îşi găseşte un loc de muncă. Are calificarea recunoscută direct, fără să mai dea ceva examene de diferenţă în oricare stat din spaţiul european. Totodată, anul trecut, UMF Craiova a depus dosarul şi a primit acreditarea ARACIS-ului pentru un program de medicină în limba engleză. În acest program pot studia începând cu 1 octombrie 2012, absolvenţi de pe întreg mapamondul, nu doar din Europa. Şi anul trecut au fost studenţi din America de Nord, din Asia şi din Africa, iar cererea este foarte mare. Prima serie, de 67 de studenţi a încheiat anul I în vară. În plus, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a primit toate autorizările necesare de la ARACIS pentru a derula, din toamna acestui an, un program în limba engleză şi la Farmacie, cu 30 de studenţi, pentru început.

Un alt avantaj îl reprezintă taxa de şcolarizare. Pentru programul Medicină în limba engleză, spre exemplu, aceasta ajunge la 5.000 de euro, adică mai puţin de jumătate faţă de ce înseamnă taxă de şcolarizare pentru o universitate vestică. Pe de altă parte, condiţiile oferite sunt la acelaşi nivel.

Procesul de admitere se încheie pe 30 octombrie

Conform caledarului de admitere a cetăţenilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, până pe 10 septembrie candidaţii trebuie să confirme venirea la studii la adresa de e-mail foreign@webmail.umfcv.ro. Cei care nu confirmă în această perioadă vor pierde locul şi se va face o reclasificare. Apoi, în perioada 10 -15 septembrie 2013 este programată eliberarea Scrisorilor de Acceptare la studii. Între 15 septembrie şi 30 octombrie a.c. este perioada de primire la studii pentru studenţii anului I (2013 – 2014). Pe data de 30 octombrie a.c. se încheie procesul de primire la studii. În fine, la 1 noiembrie a.c., lista finală a studenţilor înscrişi la studii pe cont propriu va fi înaintată Ministerului Educaţiei Naţionale.

Studenţii trebuie să respecte o serie de condiţii

Conform metodologiei pentru primirea la studii şi şcolarizarea cetăţenilor străini din state terţe UE în învăţământul de stat si particular acreditat din România, trebuie respectate mai multe condiţii. Astfel, pot accede în sistemul naţional de învăţământ persoanele din state terţe UE care au documente ce atestă cetăţenia statului de provenienţă şi care solicită înscrierea la studii în România pe cont propriu valutar. De asemenea, aceştia trebuie să deţină acte de studii eliberate de instituţii de învăţământ recunoscute în ţara de provenienţă. În plus, o altă obligaţie este aceea să-şi fi depus dosarul în termenul stabilit şi să opteze pentru o instituţie de învăţământ de stat sau particular acreditată şi o specializare sau un program de studii acreditată. Nu în ultimul rând, trebuie să aibă acceptul unităţii sau instituţiei de învăţământ unde doresc să studieze.

Totodată, în procesul de admitere al cetăţenilor străini la studii în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România se vor aplica o serie de criterii de selecţie. În primul rând se cere respectarea condiţiilor de eligibilitate. Apoi, sunt luate în calcul rezultatele obţinute pe parcursul studiilor preuniversitare sau universitare. Contează apoi şi activitatea academică a candidatului în domeniul de cunoaştere pentru care a optat. Nu în ultimul rând, selecţia se face în funcţie de capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi de alte criterii impuse de universităţi prin metodologia proprie.