Administrator de firmă, la judecată pentru infracţiuni de corupţie

0
324

Un bărbat din comuna doljeană Mârşani, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Craiova pentru infracţiuni de corupţie. Mai precis, bărbatul este acuzat că a obţinut peste 1,4 milioane lei de la APDRP Dolj, folosindu-se de documente false. Doljeanul a încasat suma respectivă drept avans pentru a construi o fabrică de prelucrare a cartofilor, însă nu a făcut acest lucru. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dolj, primul termen fiind stabilit pe 18 septembrie a.c. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe toate bunurile bărbatului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată a lui Dorel Stoica-Spahiu, administrator al S.C. CERIS PROD S.R.L. Mârşani, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DNA Craiova, pe 25 iulie 2008, S.C. CERIS PROD S.R.L. a depus o cerere de finanţare europeană pentru un proiect intitulat „Construire fabrică de prelucrarea cartofilor, comuna Mârşani, sat Mârşani, judeţul Dolj”. Pe 2 decembrie 2008, a fost încheiat un contract cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în calitate de autoritate contractantă şi S.C. CERIS PROD S.R.L., în calitate de beneficiar. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de maxim 14.267.170 lei (echivalentul a 3.960.242 euro) din care Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a angajat să finanţeze echivalentul a 50%, respectiv 7.133.585 lei (1.980.121 euro). Printr-un act adiţional s-a prevăzut că beneficiarul poate opta pentru avans, până la data depunerii primei cereri de plată, şi că autoritatea contractantă poate să acorde un avans care să nu depăşească 20% din valoarea nerambursabilă.
Pe 28 ianuarie 2010, inculpatul Stoica – Spahiu Dorel, în conformitate cu prevederile din actul adiţional, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit o cerere de plată pentru acordarea avansului, solicitând suma de 1.341.229 lei. La cerere, Stoica – Spahiu Dorel a anexat un document, intitulat „Scrisoare de garanţie bancară de restituire a avansului”, care în realitate era falsificat. Pe baza acestui document, inculpatul a obţinut un avans în sumă de 1.341.299 lei, din care 80% din bugetul Uniunii Europene, respectiv suma de 1.072.983,20 lei şi 20% din bugetul de stat, respectiv suma de 268.245,80 lei.

„Întrucât S.C. CERIS PROD S.R.L. nu a respectat obligaţiile asumate în contractul de finanţare, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a formulat cererea de executare a scrisorii de garanţie bancară pentru restituirea avansului, cerere care a fost refuzată de unitatea bancară al cărei nume apărea pe scrisoarea de garanţie, aceasta nefiind autentică. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.475.351,90 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile decontate beneficiarului S.C. CERIS PROD S.R.L. În vederea recuperării pagubei produse, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Stoica – Spahiu Dorel”, după cum se arată într-un comunicat de marţi al DNA. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj, inculpatul urmând să fie judecat în stare de libertate, iar primul termen este pe 18 septembrie.