Rezultate foarte slabe la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din acest an. Cu peste 100.000 de candidaţi înscrişi la nivel naţional, examenul din toamnă înregistrează o rată de promovare pe ţară mai mică de 20%. În judeţul Dolj, procentul promovabilităţii comunicat de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj este de 12,43 %. Asta înseamnă 2.713 candidaţi „reportaţi” la BAC-ul de anul viitor. Doar 385 de elevi au plecat acasă mulţumiţi că au obţinut medii de trecere. Restul au vărsat lacrimi sau au înjurat, au plecat capul ori din contră l-au ridicat mimând indiferenţa. Oricare le-a fost reacţia, picaţii nu mai pot schimba mare lucru. Ieri după-amiază au avut posibilitatea să depună contestaţii, iar pe 7 septembrie vor afla dacă scapă pe muchie de cuţit de Bacalaureat. Dacă nu, au de aşteptat un an până la următoarea încercare de obţinere a diplomei.
În loc să fie şansa lor de a încheia ciclul liceal pentru a se putea înscrie la facultate cu diploma în mână, Bacalaureatul de toamnă s-a constituit într-un verdict crud pentru cei mai mulţi candidaţi din Dolj. După o primă sesiune eşuată în vară, o vacanţă în care fie că s-au pregătit sau nu, au stat oricum cu gândul la reluarea examenului, afişarea rezultatelor le-a adus doar dezamăgire. Ieri, după ora 10.00, la centrele de examen din Craiova s-au afişat notele care nu au făcut decât să confirme părerile pesimiste împărtăşite de elevi săptămâna trecută, la ieşirea din sala de examen. “La nivelul judeţului Dolj, au fost 3.941 de candidaţi înscrişi. Dintre aceştia, 3.098 s-au prezentat la examen şi doar 385 l-au promovat”, a explicat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul Comisiei judeţene pentru Bacalaureat.
Contestaţiile s-au depus tot ieri
Situaţia comunicată ieri de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj este provizorie pentru că elevii au avut posibilitatea să depună contestaţii dacă au considerat că nota nu ilustrează nivelul lucrării. Acestea s-au depus tot ieri, în intervalul 16.00 –20.00, la centrele la care candidaţii au susţinut examenul. Lucrările sunt reevaluate astăzi şi mâine, urmând ca miercuri să fie afişate rezultatele finale. Greu de crezut că situaţia se va schimba cu mult. Avalanşa de contestaţii din prima sesiune a crescut promovabilitatea la bacalaureat, la nivel de judeţ cu 1,10%, de la 39,74% la 40,84%.
Bacalaureat în 2013 pentru eliminaţi
În judeţul Dolj, aproximativ 4.440 de elevi nu au promovat prima sesiune de BAC, cei mai mulţi înscriindu-se pentru cea de-a doua, în speranţa că vor reuşi să treacă. Nu s-au aşteptat la o examinare la fel de riguroasă ca în vară cu săli de examen monitorizate de camere video şi web, supraveghetori cu ochii în patru şi subiecte cu grad de dificultate similar celor din vară. Aşa se face că, jumătate dintre picaţi nu au manifestat interes faţă de pregătirea pe vacanţă organizată de cadrele didactice, care le-ar fi putut mări şansele de trecere. Dacă ne luăm după note, nu pare că s-au pregătit nici pe cont propriu. Au ales să meargă şi a doua oară pe mâna norocului, ori a … fiţuicilor. Experienţa din vară, când 26 de candidaţi au fost eliminaţi după ce au fost prinşi copiind nu i-a împiedicat pe câţiva elevi să intre în clasă cu materiale ajutătoare, cu intenţia de a înşela vigilenţa supraveghetorilor. Este vorba despre 15 elev din judeţul Dolj eliminaţi la probele scrise, după ce au fost prinşi cu fiţuici din care încercau să se inspire, dar şi cu telefoane mobile în sală. Scoşi din examen, aceştia mai pot da Bacalaureatul abia în 2013, conform sancţiunilor prevăzute în cazul tentativei de fraudare a examenului.
Ultima filă din drama „Bacalaureat 2011” va fi întoarsă miercuri, după soluţionarea contestaţiilor, când rezultatele vor fi stabilite „definitiv şi irevocabil”.
***
Nici celelalte judeţe din ţară nu au transmis veşti prea bune, zeci de mii de candidaţi lovindu-se de verdictul „Respins”, la avizierele de la centrele de examen.
Promovabilitatea în alte judeţe din ţară:
Alba 17%
Bucureşti – 18%
Braşov 19%
Botoşani 16%
Constanţa 11%
Gorj 14%
Sibiu 21,9%
Suceava 36%
Satu-Mare 16,9%
Timiş 12%
Vâlcea 11%
***
La Matematică, disciplina la care au fost cei mai mulţi candidaţi respinşi în vară şi cei mai mulţi înscrişi în sesiunea august-septembrie – 3.200, promovabilitatea a fost de 13,21%. La această probă, s-au înregistrat şi cei mai mulţi absenţi – 601.
PARINTII SUNT DE VINA 90%, RESTUL, SISTEMUL POLITIC DE INVATAMANT !!! DACA TU, PARINTE, II IEI BMW-U LOAZEI BAIAT, SI FORD K LOAZEI FETE(FEMEIE), II DAI BANI DE …”TERASA”(MIN.50 LEI)ZILNIC !?!?, STA PANA DUPA 12 AM, SE DUCE APOI LA UN “PARTY” CU WISKY, CE CARTE SA MAI INVETE ??? “TOALE” SI LIMBAJ A LA “MONDENII”, EXEMPLE TIP “MONY”, ZGARCIU( VARCIU)”CHILOTUL” BOTEZATU ?!?! SOLUTIA !!!EXAMEN RIGUROS DE ADMITERE IN CL. A IX-A, PROFESORI NECORUPTI ( EI INSISI AU OCUPAT POSTURILE IN ORAS PE SUME AMETITOARE) CONDUCERILE LICEELOR SA FIE APOLITICE, MORALITATE DESAVARSITA A INTREGULUI CORP DIDACTIC, ORELE DE DIRIGENTIE SA FIE O “LECTIE DE VIATA” !!!
care ore de dirigentie? Au fost desfiintate la liceu. care respect pentru carte? A fost incurajata coruptia. Nu ar trebui matematica la bacalaureat decat pentru cei interesati, de la clasele de mate, nu si la chimie, sau agricol, sau industrial. Nu ar trebui mai multe locuri la liceu decat absolventii de a opta, la facultate la fel. Politizarea permite actualilor directori, inspectori si acoliti sa fie platiti in toate comisiile, dar nu la munca de corectare, ci ca bagatori de seaman ai partidului fost cacaniu, acum prazuliu.
Comments are closed.