Proprietarii doljeni din 21 de localităţi şi-au primit cărţile funciare

0
652
Peste 32.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit, începând de săptămâna trecută, pentru proprietarii de imobile din 21 unități administrativ teritoriale (UAT) de pe raza județului Dolj, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Noile cărți funciare au fost predate primarilor celor 21 de comune de către directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu. La evenimentul care a avut loc vineri, 2 august, au participat Alexandru Feştilă, Mircea Popa – directori generali adjuncți ai ANCPI și Marius Ionescu – director Direcția Publicitate Imobiliară din ANCPI.
Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. Proprietarii imobilelor din comuna Coțofenii din Dos, județul Dolj, vor primi cele 9.958 de cărți funciare eliberate gratuit, începând cu data de 2 august 2019. În comuna Coțofenii din Dos, care măsoară 4.556,8977 ha, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT) au început în luna septembrie 2017. De asemenea, alte 20 de primării din județul Dolj au primit peste 22.000 de cărți funciare, eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole, în urma lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor desfășurate pe sectoare cadastrale. Cele 22.129 de imobile au suprafața totală de 14.178,767 ha și se află în localitățile Amărăștii de Jos, Amărăștii de Sus, Bârca, Bistreț, Catane, Celaru, Ciupercenii Noi, Dioști, Ghercești, Gogoșu, Măceșu de Sus, Negoi, Orodel, Piscu Vechi, Pleșoi, Predești, Seaca de Câmp, Teasc, Terpezița și Vârvoru de Jos. 
96 de contracte de finanțare
În prezent, din totalul de 111 de UAT-uri din județul Dolj, patru sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 105 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.  ”În prima etapă a PNCCF au fost incluse patru unități administrativ-teritoriale: Brădești, Coțofenii din Dos, Goicea și Pielești. În comuna Goicea, lucrările de cadastru general au fost finalizate în anul 2018, în comuna Coțofenii din Dos la începutul acestui an, iar pentru celelalte două UAT-uri lucrările sunt în curs de desfășurare. Vestea bună este că a început deja și derularea finanțării V, în cadrul căreia au fost încheiate 96 de contracte de finanțare”, a precizat Mihai Cilibiu, directorul OCPI Dolj.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.