Procurorul special Robert Mueller, cel care coordonează investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană din 2016, a dispus formarea unui mare juriu care să contribuie la anchetă şi care a emis deja anumite citaţii, potrivit unor surse citate de site-ul agenţiei Reuters.
În Statele Unite, un mare juriu este constituit pentru a examina dacă probele dintr-un dosar sunt destul de puternice pentru a emite puneri sub acuzare în vederea unui proces penal. Un astfel de juriu nu hotărăşte nevinovăţia sau vinovăţia unui potenţial inculpat.
Un mare juriu, format din cetăţeni obişnuiţi, poate să permită unui procuror să emită citaţii, pentru a obţine documente sau pentru a impune mărturia unor persoane sub jurământ. Potrivit surselor citate de Reuters, marele juriu dispus de către Robert Mueller a emis deja citaţii în legătură cu întâlnirea din 9 iunie 2016 dintre Donald Trump Jr. şi avocata rusă Natalia Veselniţkaia, la care au mai participat Jared Kushner, ginerele preşedintelui american, şi Paul Manafort, pe atunci şeful campaniei prezidenţiale. Aceleaşi surse menţionează, sub protecţia anonimatului, că marele juriu a fost instituit în ultimele săptămâni şi mai vizează analizarea documentelor privind întrevederea lui Donald Trump Jr. cu Natalia Veselniţkaia.
“Aceasta este o evoluţie serioasă în ancheta lui Mueller. Având în vedere că Mueller a moştenit o investigaţie care a început cu luni în urmă, mutarea sugerează faptul că a descoperit informaţii care să indice în direcţia acuzaţiilor penale. Dar împotriva cui vor fi îndreptate este adevărata întrebare”, a declarat fostul procuror Paul Callan.
Unul dintre avocaţii lui Donald Trump, Jay Sekulow, a minimalizat semnificaţia formării unui mare juriu, spunând că “nu este o mutare neobişnuită”. Procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală americană şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.