Campania „Alimentaţia la sân: Un punct al victoriei pentru viaţă!” continuă până pe 7 august

0
354

În perioada 1-7 august, în România este marcată Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, în scopul informării familiilor cu copii mici şi femeilor însărcinate despre beneficiul alăptării la sân. Evenimentul are drept scop sublinierea importanţei comunicării şi a mijloacelor moderne de transmitere a informaţiei pentru educare, ca investiţie într-un viitor sănătos.

Alăptarea este recunoscută ca “standardul de aur” în ceea ce priveşte hrănirea sugarului şi a copilului mic. Acest eveniment are drept scop promovarea alimentaţiei naturale, evidenţiind o paletă largă de beneficii pentru sănătate, nutriţie, creştere, dezvoltare, dar şi psihologice, sociale şi economice. În judeţul nostru, Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân este celebrată de Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu partenerii  tradiţionali, respectiv  primăriile din judeţ prin reţeaua de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale spitalelor, cabinetele de medicina de familie şi ONG-ul World Vision. Tema din acest an este „Alimentaţia la sân: Un punct al victoriei pentru viaţă!”.

Campania afirmă importanţa creşterii şi susţine protecţia, promovarea şi sprijinirea alăptatului în cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. În 1990 în cadrul „Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” elaborate de Naţiunile Unite în cadrul campaniei de luptă împotriva sărăciei şi a dezvoltării sănătoase, au fost stabilite opt obiective globale. Tema campaniei din acest an răspunde ultimei numărători inverse, prin afirmarea importanţei în creşterea, protecţia, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân în cadrul agendei după anul 2015, cu implicarea cât mai multor grupuri de oameni şi de vârste cât mai diferite. Protejarea, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân este un scop vital.

Reduce mortalitatea infantilă

Avantajele alăptării sunt numeroase atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Protejează mama împotriva cancerului de sân şi de ovar, reduce riscul obezităţii, ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum şi, poate cel mai important aspect, realizează o legătură profundă între mamă şi copil. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecţii la copil, precum meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecţii ale urechii sau infecţii urinare, alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă şi are beneficii economice, atât pentru mamă, dar şi pentru sistemul de sănătate. Totodată, alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli comune copilăriei – diaree sau pneumonie – şi ajută la refacerea rapidă după boală. „Laptele matern ajută copilul să crească şi să se dezvolte normal, este un lapte care face trecerea de la viaţa intrauterină la viaţa extrauterină. Alăptarea la sân se promovează până la vârsta de doi ani, chiar se recomandă, pentru că, printre beneficiile pe care mama le are, alăptarea împiedică şi apariţia cancerului la sân şi a cancerului la ovare. De asemenea, ajută femeia să se refacă mai uşor după naştere, să se refacă tonicitatea uterului şi, de asemenea, creează o legătură specială între mamă şi copil. Alăptarea la sân înseamnă începutul unui stil de viaţă sănătos”, explică specialiştii.