S-au aprobat criteriile de clasificare a universităţilor

0
363

Universităţile vor fi clasificate în funcţie de nivelul studiilor pe care le organizează – licenţă, masterat sau doctorat –, programele de învăţământ ale acestora vor fi, de asemenea, ierarhizate în funcţie de performanţă, iar alocaţiile bugetare vor fi prioritizate pe baza acestor ierarhii.

În şedinţa Executivului de miercuri, 3 august a.c.,  a fost aprobat setul de criterii ce va sta la baza clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii, universităţile riscând sancţiuni dacă vor raporta date false în vederea ierarhizării lor. Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, „evaluarea se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern şi capacitatea instituţională de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi modernizare”.

Universităţile au raportat deja o serie de indicatori, corectitudinea lor fiind supusă, în aceste zile, unor verificări de către minister. Ministrul Educaţiei susţine că noua metodologie va elimina posibilitatea stabilirii în mod discreţionar, de către aparatul ministerial, a numărului de locuri la programele de  masterat şi doctorat. Prin urmare, se estimează că statul va aloca resurse acolo unde exista posibilitatea de a face performanţă. Vor fi astfel finanţate programele de licenţă, ale căror absolvenţi pot fi absorbiţi foarte bine pe piaţa muncii locale, dar şi universităţilor care fac o cercetare ştiinţifică de calitate pe baza criteriilor internaţional acceptate. În acest fel, reprezentanţii Ministerului Educaţiei cred că vor da studenţilor posibilitatea de a şti unde este mai bine să meargă pentru a-şi atinge obiectivele în viaţă, iar statul va investi în performanţă.