În Dolj, primele rezultate la Bacalaureat sunt bune

0
441

Ministerul Educației a publicat astăzi, 5 iulie, pe site-ul dedicat bacalaureat.edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021.  În județul Dolj, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 64.20 % (62,81% în sesiunea iunie-iulie 2020, înainte de contestații). Pentru promoția curentă, rata de promovare este 70.60 % (71,4% – sesiunea iunie-iulie 2020), iar pentru promoțiile anterioare –28,20%  (25% – sesiunea iunie-iulie 2020). Au promovat 2.497 de candidați, dintr-un total de 3.889 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 2.333 de candidați provin din promoția curentă, iar 164 de candidați din promoțiile anterioare. Un  candidat a obținut media 10, în acest an, de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” (15 în prima sesiune a anului trecut). Procent de promovabilitate maxim a fost obţinut la Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova.

La prima vedere,  rezultatele obţinute la Bacalaureat, în prima sesiune din acest an, sunt mulţumitoare, având în vedere că avem o notă maximă obţinută, iar o unitate de învăţământ preuniversitar a avut procentaj de promovabilitate maxim – Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova. Pe ansamblu , situaţia este prezentată de prof .  Mihaela Roxana Jianu,  inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar General Dolj, vicepreşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat: “Stăm, cred, bine, în ceea ce priveşte rezultatele iniţiale, înainte de contestaţii. Astfel, pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea: 18 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română; 63 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 30 / Istorie – 33); 354 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării. Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 5 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 9 iulie. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise”. Aceasta a mai precizat: “Avem Colegiul Naţional “Tudor Lladimirescu” cu un procentaj maxim de promovabilitate, iar, podiumul este ocupat, în ceea ce priveşte promovabilitatea, de Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” (98,87), Colegiul Naţional “Carol I” (94,27), în apropiere fiind Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” (94,39). În teritoriu, cel mai bun rezultat a fost obţinut la Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni (70,15). De asemenea, este primul an în care nu avem unităţi de învăţământ cu 0% promovabilitate, iar pentru acest fapt trebuie să mulţumim atât elevilor, cât şi părinţilor acestora şi cadrelor didactice”.

Tinerii militari “vladimireşti” – procentaj maxim la Bacalaureat

Despre Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova nu sunt foarte multe cuvinte de spus în plus, faţă de rezultatele obţinute în ultimii ani. Dar, acum, putem veni cu o completare: este instituţia de învăţământ preuniversitar din Dolj care, la afişarea rezultatelor iniţiale la Bacalaureat, a obţinut procentaj maxim de promovabilitate. “Potrivit rezultatelor afişate înainte de contestaţii, pentru prima sesiune de BAC 2021, elevii claselor a XII – a din Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” Craiova au promovat examenul maturităţii în procent de 100%, cu media generală 8,67. După o muncă susținută, printr-o activitate intensă și printr-un efort concentrat al elevilor, al cadrelor didactice și al tuturor celor care au fost alături de acești tineri, 16 dintre ei au obţinut nota 10 la una dintre probele de examen. Cea mai mare medie la fete, 9,70, a fost obţinută de Niță Cornelia, iar dintre baieţi, cea mai mare medie, 9, 83, a fost obţinută de Stanciu Nicolae – Robert. Emoţiile se vor încheia, însă, pentru ei, pe 16 iulie, după admiterea prin repartiție în instituțiile militare de învățământ superior. Felicitări şi baftă în continuare!”, a precizat  Ioana Lădaru, purtător de cuvânt al Colegiului Naţional Militar “Tudor Vladimirescu”.