Preţul pepenilor de Dăbuleni a scăzut îngrijorător de mult

0
457

Preţul pepenilor din Dăbuleni scade îngrijorător de mult. În numai o săptămână, producătorii au şi pierdut câţiva bani, lubeniţele acestora ajungând să fie vândute acum pe derizoria sumă de 30 de bani pe kilogram. Oamenii se plâng că, în ritmul acesta, abia dacă vor reuşi să-şi acopere cheltuielile pe care le-au făcut cu înfiinţarea bostanelor.

Săptămâna trecută, când reporterii ”Cuvântului Libertăţii” s-au aflat la Dăbuleni, camioanele încărcate cu pepeni se vindeau plecând de la 50 de bani pe kilogram. Cum şi acest preţul începuse să bată deja spre 40 de bani, cultivatorii se îngrijorau că, dacă va coborî şi mai mult, banii pe care îi vor obţine nu îi vor ajuta nici măcar să-şi acopere cheltuielile pe care le-au făcut din primăvară şi până acum, la recoltat. Temerilor lor s-au adeverit mai devreme decât preconizaseră chiar şi, în mai puţin de o săptămână, preţul a mai coborât încă o treaptă, ajungând să se comercializeze acum la nu mai puţin de 30 de bani pe kilogram, o sumă care îi pune serios pe gânduri pe oamenii din Dăbuleni.

Samsarii, principalii vinovaţi pentru preţul mic

Ieri, în căldura toridă care a cuprins sudul ţării şi care, pe nisipurile de la Dăbuleni, se simte chiar cu mai multe grade în plus, oamenii continuau să recolteze noaptea lubeniţele şi să le vândă a doua zi. Deşi nu s-au atins producţiile de anul trecut  – fiind mai mici din cauza ploilor din ultimul timp – agricultorii din Dăbuleni întâmpină şi acum dificultăţi cu vânzarea lor. Şi pare că nimic nu s-a schimbat faţă de începutul de sezon: samsarii sunt cei care fac, în continuare, legea pe platformele de expunere a pepenilor, iar marfa şi banii pe care îi oferă pe tonele de pepeni sunt la bunul lor plac. Producătorii negociază cu aceştia, dar pentru a-şi vinde lubeniţele, acceptă şi un preţ mai mic, şi aşa se explică de ce sumele pe kilogramul de lubeniţă scad din ce în ce mai mult. 

Speranţele se leagă de înfiinţarea unei cooperative

Autorităţile din localitate cunosc această situaţie, care este veche de când a luat avânt acest comerţ cu pepeni, şi încearcă să-i sprijine pe producători cu ce se poate. Anul acesta, la Dăbuleni, s-a înfiinţat cooperativa “Patria lubeniţelor Dăbuleni”, la iniţiativa conducerii primăriei din localitate şi a Direcţiei Agricole Dolj, care promovează ideea de asociere şi beneficiile acesteia. Iniţial, cooperativa a avut 63 de membri fondatori, dintre care, în prezent, mai sunt 56, unii fiind nevoiţi să se retragă din cauza unor probleme personale.“Termenul de cooperativă a fost destul de greu acceptat, pentru că este asociat cu vechile CAP-uri, însă oameni au înţeles, dovadă şi numărul mare de membri fondatori. Oamenii aşteaptă să vadă şi rezultatele asocierii, care ar trebui să înceapă să apară din toamnă, când se vor pune bazele unor contracte semnificative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni, Claudia Ghiţă.  

Primele contracte, de anul viitor

De anul viitor, ar trebui ca lucrurile să se schimbe pentru cei care au făcut acest pas, intrând în cooperativă. Cu sprijinul specialiştilor de la Direcţia Agricolă, se inteţionează să se încheie şi primele contracte cu distribuitori mai mari, de genul supermarketurilor, din ţară şi chiar din străinătate. Autorităţile spun că sunt luate în calcul toate obligaţiile pe care agricultorii trebuie să şi le asume. Încă de la plantarea lor, bostanele trebuie să fie înfiinţate pornind de la un anumit tip de sămânţă, care li va fi recomandat. Livrarea lubeniţelor va solicita apoi cea mai mare atenţie. Din câte se ştie, supermarketurile cumpără doar anumite lubeniţe, cu o greutate standard şi fără rabat de la calitatea miezului, care trebuie să fie foarte dulce şi parfumat. Totodată, cei care vor cumpăra lubeniţele vor cere producătorilor să le livreze în stare proaspătă, ceea ce înseamnă că şi culesul bostanelor va trebui să se facă într-un mod organizat, pe baza unui grafic dinainte stabilit.