Ordinul Arhitecţilor vrea ca autorizaţiile de construire să fie obţinute în termenul legal de 30 de zile

0
230

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) vrea ca autorizaţiile de construire să fie obţinute în termenul legal de 30 de zile sau într-un interval şi mai scurt, iar, în acest scop, a lansat platforma online www.30zile.ro.

Alexandru Găvozdea, preşedintele OAR, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că platforma online îşi propune să-i adune pe toţi actorii din industrie la o masă pentru a negocia împreună modul în care, probabil, prin instrumentul digitalizării administraţiei, se pot obţine autorizaţii de construire în 30 de zile. “30 de zile e termenul legal în care trebuie emisă autorizaţia de construire. (…) În foarte multe situaţii, răspândite peste tot în ţară destul de uniform, acest lucru nu se întâmplă, termenele sunt depăşite foarte mult, ceea ce conduce la speculă imobiliară, la tentative de a ocoli sistemul, de a dezvolta în altă parte unde e mai uşor, ceea ce duce şi la dezvoltări absolut haotice ale oraşelor noastre”, a afirmat Găvozdea.

În ceea ce priveşte termenul de eliberare a autorizaţiilor de construire, el a precizat că majoritatea administraţiilor merg “binişor spre bine”, problema fiind că acolo unde nu funcţionează bine sunt afectaţi foarte mulţi locuitori, printre aceste cazuri menţionând şi Bucureştiul.

Întrebat dacă OAR va pregăti un proiect de lege în domeniu, Găvozdea a spus că o să se stabilească care vor fi mecanismele de lucru. “S-ar putea să intervenim deja în codurile mecanismului arhitecturii construcţiilor care sunt în pregătire la Ministerul Dezvoltării”, a arătat Găvozdea.

El a menţionat că, prin digitalizarea administraţiei, o serie de persoane vor fi descărcate de sarcini “rudimentare, primitive” şi vor putea să se ocupe de procesarea adevărată a documentaţiilor şi de servicii şi procese cu valoare mai mare pentru populaţie. “Deja există câteva exemple foarte bune în Oradea, la Mureş, deja se depun documentaţiile de urbanism în forma avizată pentru a fi aprobate în Consiliul Judeţean sau local pe un format standardizat, aprobat prin hotărâre de Consiliu”, a spus preşedintele OAR.

El a amintit că, potrivit Raportului pentru Bucureşti 2016 al filialei Bucureşti a OAR, în cazul unui număr de 250 de respondenţi ai unui sondaj, a reieşit că, după depunerea documentaţiei complete, 16% au obţinut autorizaţia de construire în termen, aproximativ 35% – într-un interval de două ori mai lung, aproape 31% – între 2 şi 4 luni, iar restul în intervale cuprinse între 4 şi până la peste 12 luni. (Sursa: Agerpres)