Carduri electronice pentru traseele 1R şi 2R

1
323

Craiovenii care călătoresc în oraş cu autobuzele 1R şi 2R ale RAT Craiova sunt primii care pot testa cardurile electronice, puse în circulaţie de ieri. Avantajul acestui portofel electronic constă în faptul că posesorul lui scapă de grija cumpărării biletelor de fiecare dată când trebuie să urce în mijloacele de transport în comun.

Cardul de călătorie pus în circulaţie de RAT Craiova arată ca un card bancar obişnuit. Pe faţa principală sunt scanate datele de identificare ale posesorului, numele şi prenumele, poza, seria şi numărului buletinului de identitate, iar pe verso este imprimată sigla Regiei, însoţită de mesajul «Circulă cuRAT».  «Cardul de călătorie este pus la dispoziţia utilizatorilor de transport public începând de ieri. Este eliberat la cerere, nefiind deocamdată obligatoriu şi credem noi că e un mijloc mai civilizat de validare a călătoriei, care nu se compară cu obişnuitele bilete de hârtie. Se mai mototoleau, se rupeau sau pur şi simplu se pierdeau prin buzunare. Cu acest card  totul va fi mai uşor», a declarat Marinel Florescu, directorul RAT Craiova.

Emiterea se face doar la casieria centrală

Călătorii care vor să testeze cardul de călătorie trebuie să facă mai întâi un drum la casieria centrală a regiei, situată pe Calea Bucureşti, la parterul blocului 17A, acesta fiind singurul loc de unde se pot ridica. Odată ajunşi aici, doritorilor li se va cere cartea de identitate şi o sumă minimă de 20 de lei. Banii aceştia sunt transformaţi în puncte, iar punctele vor putea fi folosite pentru 10 călătorii. RAT Craiova permite solicitanţilor să opteze la emiterea cardului şi pentru varianta de a circula cu abonamentul. Diferenţa în acest caz este că beneficiarul trebuie să precizeze ce traseu preferă şi să deconteze la casierie preţul corespunzător. Totodată, craiovenii trebuie să ştie că nu trebuie să insiste la casierie pentru că nu li se eliberează un card gol.

Reîncărcări la 10 tonete

După descărcarea banilor şi imprimarea datelor personale, călătorul intră în posesia cardului. Chiar dacă este folosit sau nu, portofelul are o valabilitate de cinci ani. «Dar scopul nu este ca cineva să-l ridice şi să-l ţină gol, pe post de suvenir, ci să-l folosească», susţine directorul Florescu. Potrivit autorităţilor, reîncărcarea cardurilor se poate face apoi cu orice sumă la toate automatele RAT, precum şi la 10 tonete, care se află în următoarele staţii: staţia nr. 15 Craioviţa Nouă – Racheta, staţia nr. 20 Craioviţa Nouă – Poştă, staţia nr. 30 Craioviţa Nouă – Cinematograf, staţia nr. 10 Craioviţa Nouă – Orizont, Bulevardul Dacia – Complex Vechi, Gară – Peron 1, Pasaj Electro, Complex Bănie, Parc Romanescu şi Casa Tineretului – Bulevardul N. Titulescu.

Nu uitaţi să validaţi cardul!

Indiferent dacă şi-au încărcat puncte sau un abonament întreg, posesorul trebuie să valideze cardul de fiecare dată când urcă în mijlocul de transport, aceasta fiind de altfel singura instrucţiune de folosire care este inscripţionată pe card. Pentru validarea unei călătorii se procedează în felul următor: se apropie cardul de validatoarele electronice instalate în autobuze şi se depărtează numai după ce aude semnalul sonor. În cazul în care vrea să valideze mai multe călătorii – putând să plătească din portofelul său virtual şi pentru însoţitori – trebuie să apese butonul «Revalidare», care este prevăzut  pe fiecare aparat. Pe lângă faptul că descarcă automat punctele de călătorie, cardul arată şi data exactă, la nivel de secundă, a ultimei folosiri.

E-ticketing pentru 80 de autobuze şi tramvaie

Cardurile electronice pot fi utilizate, deocamdată, numai pentru traseele 1R şi 2R, conducerea regiei lucrând acum şi pentru extinderea sistemului pe traseele 3, 24 şi 25 şi tramvai.  «Au fost emise 10.000 de carduri şi vom ajunge la 100.000, pentru că sistemul va fi extins şi la alte trasee. Ajută foarte mult regia care poate şti în orice moment câţi călători circulă cu mijloacele de transport în comun», a precizat, la rândul lui Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei, care a testat ieri cardurile electronive. Sistemul e-ticketing este prevăzut pentru un număr de 80 de autobuze şi tramvaie şi face parte din proiectul Modern, pe care RAT Craiova trebuie să-l implementeze alături de alţi operatori similari din Italia – Brescia, Spania – Vitoria, Portugalia – Coimbra şi Cehia – Ostrava. Valoarea totală a investiţiei este de 15 milioane de euro, Craiovei revenindu-i 1,8 milioane de euro.

 

1 COMENTARIU

  1. Tot o grija, nu va temeti. Ar trebui sa fie mult mai ieftin, eliminand pretul hartiei biletelor sau abonamentelor. Lux pentru juveti !

Comments are closed.