Cu 3 alb-albaştri, România bate Finlanda

0
333

România – Finlanda 2-0

Au marcat: Manea 37, Deac 61.

  • România: Tătăruşanu (Lobonţ 88) – Cr. Manea, Săpunaru (Toşca 57), Bălaşa, Bancu – Anton, Stoian – Deac (Man 64), Mitriţă (Grozav 80), Budescu (Chipciu 57) – Băluţă (Puşcaş 65). Antrenor: Cosmin Contra.
  • Finlanda: Hradecky – Toivomaki, Toivio, Vaisanen, Pirinen (Uronen 67) – Lod, Lam (Kamara 61), Sparv, Taylor (Väyrynen 76) – Sadik, Skrabb (Soiri 59). Antrenor: Markku Kanerva.

Şi naţionala confirmă că este anul renaşterii oltenilor. Revenită pe podium după 23 de ani, câştigătoare de trofeu după 25 de ani, Universitatea Craiova a avut după foarte mult timp trei jucători titulari în echipa României. Bancu, Mitriţă şi Băluţă au jucat din primul minut al amicalului susţinut de tricolori la Ploieşti, contra Finlandei, şi cei trei „lei” au făcut-o bine, contribuind la victoria cu 2-0. De marcat, au marcat doar jucători de la campioana CFR Cluj, Manea şi Deac, dar fazele le-au construit adversarii lor din Supercupa României. La primul gol, Mitriţă a demarat din stânga, ajutat de infiltrarea-paravan a lui Bancu, a şutat pe lung, iar portarul a respins în piciorul lui Cristi Manea şi s-a făcut 1-0. Mitriţă mai fusese blocat de portarul finlandez ceva mai devreme, după ce şi Băluţă finalizase o acţiune personală cu un şut în plasa exterioară. Execuţia primei reprize i-a aparţinut însă lui Budescu: şut de la centrul terenului, puţin peste poartă.

Golul doi a plecat de la o intercepţie a lui Băluţă, mingea a trecut prin morişca Manea-Deac-Mitriţă, ultimul a încercat un serviciu pentru Băluţă, dar mingea a fost deviată şi a  ieşit un assist pentru Deac, clujeanul marcând al doilea gol într-o săptămână pentru naţională, după reuşita cu Chile. Şi a doua repriză a avut parte de o execuţie specială, iar aceasta i-a aparţinut lui „Bancone”: o torpilă de la 40 de metri care a scos scântei când a şters transversala. Încă un oltean, Adi Stoian, a avut o evoluţie de succes, chiar dacă a fost folosit pe o poziţie mai defensivă decât cea destinată de Zenga la Crotone.

A fost şi o seară, un meci şi o victorie ideale pentru retragerea lui Bogdan Lobonţ, probabil cel mai bun portar pe care l-a avut România în ultimele trei decenii. Ultimele minute i-au aparţinut, ca şi banderola, aplauzele, îmbrăţişările şi chiar o intervenţie bună la o acţiune a nordicilor.

România câştigă astfel toate cele patru meciuri din 2018 şi ne gândim că poate am fi avut o şansă reală de a ajunge la Mondiale, dacă nu l-am fi nimerit pe Daum. Finlanda n-a arătat ca un oponent capabil să ne încurce, nici n-a avut vreo ocazie clară de a marca, dar parcă nu merită să desconsiderăm orice adversar pe care-l batem. Cel dinainte, Chile, deşi fără vedete, a învins Serbia la câteva zile după ce fusese victima tricolorilor.