Astăzi, se sărbătoreşte „Ziua Învăţătoruilui”. Conform legislaţiei în vigoare, ziua de 5 iunie este statutată drept „Ziua Învăţătorului”, iar cea de 5 Octombrie este prinsă în calendar ca „Ziua Mondială a Educaţiei”, în timpul orarului fiind desfăşurate activităţi multiple.
Ziua Învăţătorului este cea mai veche sărbătoare laică, fiindcă în data de 30 iunie 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, prin care se oficializa şi finaliza atunci manifestarea solidarităţii între cadrele didactice la nivelul României Mari. În perioada interbelică sediul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România s afla în Bucureşti pe strada Sfinţii Apostoli.
Datorită acestui fapt de atunci cadrele didactice din România s-au simţit onorate să fie serbate în fiecare an chiar de ziua Apostolilor. Şi poate că nimic nu e întâmplător pentru că astăzi să fi dascăl este cu adevărat o misiune de apostolat, iar în 1923, la un congres al lor, învăţătorii au fost numiţi „cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi iubire de moşie”.