Preşedintele Ion Prioteasa către medicii rezidenţi: „Noi vă încurajăm să rămâneţi în Craiova”

0
204

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, marţi după-amiază, cu un grup de medici rezidenţi şi specialişti în domeniul cardiologiei, care şi-au exprimat interesul pentru Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară ce va fi construită de Consiliu, proiect care le va oferi posibilitatea de a profesa în Craiova. Alături de Ion Prioteasa, la discuţiile care au avut loc la Palatul Administrativ au participat cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan. Proiectul „Extindere Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară“ are o valoare totală estimată la aproape 6 milioane de euro şi ea răspunde unei necesităţi majore a întregii regiuni Oltenia, servind o populaţie de peste 2.000.000 de locuitori, în condiţiile în care între Timişoara şi Bucureşti nu mai există niciun alt spital care să ofere aceste servicii.

           Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa le-a spus medicilor cu care s-a aşezat la masa discuţiilor că realitatea din spital i-a determinat să vorbească la orice nivel pentru a rezolva aceste probleme stringente, iar faptul că la Craiova a fost adus un elicopter SMURD pentru intervenţii în cazurile medicale cele mai dificile s-a datorat tot insistenţelor conducerii administraţiei judeţene. „Nu pot să stau însă şi să ascult când mi se spune că, atunci când un om a suferit un infarct sau are o afecţiune cardiacă, trebuie transportat la Bucureşti sau Timişoara, pentru că în oraşul nostru intervenţia nu poate fi făcută.  Tot ce întreprindem în prezent este rezultatul unei iniţiative proprii, una în care ne-am decis să direcţionăm o mare parte din fondurile CJ pentru aceste proiecte, care sunt în interesul şi în beneficiul oamenilor din judeţ, în cel mai direct mod cu putinţă, într-un domeniu care avea şi cea mai mare nevoie de investiţii – cel al sănătăţii”, a subliniat Ion Prioteasa.

„Am abordat problemele prioritare din activitatea cadrelor medicale”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a încercat să treacă în revistă toate etapele investiţionale din Spitalul de Urgenţă, precizând că s-a început cu înlocuirea ascensoarelor de la SCJU, s-a trecut la refacerea tuturor blocurilor operatorii, cu săli de operaţii şi spaţii anexe. „Am hotărât să facem încă un efort considerabil şi să ducem implicarea noastră dincolo de aspectele de infrastructură, pentru că ştiam că, în multe cazuri, la acest spital-etalon al Olteniei se lucrează cu instrumentar medical învechit. A fost un drum de-a lungul căruia, pas cu pas, am abordat problemele prioritare din activitatea cadrelor medicale de la spitalul judeţean, ne-am canalizat forţele pentru a le rezolva, până am ajuns în acest punct, în care edificăm o construcţie nouă, destinată Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară. În continuare, ne implicăm în extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului şi ne concentrăm pe finalizarea lucrărilor care se desfăşoară prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană, la ambulatoriul de specialitate”, a spus şeful administraţiei doljene.

„Aceste investiţii se cer făcute, chiar şi în condiţiile apariţiei unui spital regional la Craiova”

Ion Prioteasa a mai spus că aceste investiţii se cer făcute, chiar şi în condiţiile apariţiei unui spital regional la Craiova. „Realizarea lui nu presupune, însă, dispariţia SCJU, ci poate, eventual, să conducă la o binevenită decongestionare a acestei unităţi, unde ajung anual peste 165.000 de pacienţi. Noi am purtat discuţii cu conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu rectorul instituţiei, domnul profesor universitar dr. Ion Rogoveanu, şi cu preşedintele Senatului, domnul profesor universitar dr. Tudorel Ciurea, dar şi cu managementul spitalului, instituţii cu care suntem în contact şi formăm o adevărată echipă, unită în jurul unui scop comun, dar în care fiecare acţionează pe palierul său. În acest sens, CJ Dolj se implică în aspectele pe care le poate gestiona, prin fondurile alocate, prin organizarea licitaţiilor, prin ridicarea noilor construcţii de la SCJU Craiova, pentru ca, într-o a doua etapă, să facem toate eforturile pentru a asigura dotările necesare atât la Clinica de cardiologie, cât şi la UPU”, a subliniat şeful administraţiei doljene la întâlnirea cu medicii rezidenţi.

„Proiectul creează premisele pentru rezolvarea unei probleme acute cu care se confruntă judeţul”

Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că investiţia în construirea Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară creează premisele pentru rezolvarea unei probleme acute cu care se confruntă judeţul, reprezentată de incidenţa crescută a cazurilor de pacienţi cu afecţiuni cardiace. „Cunoaştem că, alături de dumneavoastră, sunt mulţi alţi colegi din Oltenia care lucrează la spitale mari din ţară şi care şi-au exprimat dorinţa de a veni la Craiova. Din păcate, în acest moment, pentru specializările pe care le au ei, nu găsesc întru totul condiţiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea. Zona noastră riscă, aşadar, să piardă o serie de specialişti care se formează foarte greu şi cu mari eforturi, în cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, tocmai pentru că, la acest moment, nu au cu ce să lucreze aici. Noi, când am plecat pe acest drum, am analizat o serie de statistici transmise de Direcţia de Sănătate Publică. În mod evident, principala cauză a mortalităţii în Dolj şi probabil că în toată Oltenia o reprezintă bolile de inimă, cu o incidenţă mai mare decât cancerul, de exemplu….“, a spus Cristinel Iovan, vicepreşedinte al CJ Dolj. La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Alina Tănăsescu a spus că se bucură să constate interesul pe care îl arătă medicii tineri, pentru a rămâne la Craiova şi pentru a profesa în oraşul în care au studiat şi s-au format.

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa :

„Noi vă încurajăm să rămâneţi în Craiova şi să transmiteţi în rândul colegilor dumneavoastră mesajul nostru: că vom face toate eforturile şi vom depăşi toate provocările pentru a ne onora angajamentele asumate în domeniul sănătăţii“